Anihilarea agentului electoral Rareș Bogdan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Anihilarea agentului electoral Rareș Bogdan

03 Iulie 2019 / 18:14 1754 accesări
Sorin Roșca Stănescu

Sorin Roșca Stănescu

Demonstrația a fost făcută. Cel mai eficient agent electoral al PNL și al lui Klaus Iohannis este Rareș Bogdan. Dar pentru a acționa, are nevoie de instrumentele pe care numai partidul i le poate pune la dispoziție. Nu se va mai afla în postura de candidat la europarlamentare. Și nici în poziția de cap de listă, susținut de aproape întreg partidul. Dacă nu poate accesa o funcție de comandă, Rareș Bogdan va fi legat de mâini și de picioare. Adică devine un agent electoral anihilat.

Această putere executivă, indispensabilă pentru ca susținerea lui Iohannis să fie eficientă, nu și-o poate lua decât din interiorul partidului. În acest moment, nu-i mai stă la dispoziție niciuna dintre televiziunile unde ar putea juca rolul de „number one”. Nu dispune decât de propriile puteri și de propria poziție în angrenajul politic. Din această perspectivă, Bogdan e în acest moment un cal mort. Degeaba are în tolbă bastonul de mareșal, dacă este ținut la mare distanță de linia de front. Nu exista nimic mai logic, în măsura în care PNL chiar intenționează să-l susțină cu toată forța pe Iohanis pentru al doilea mandat, decât ca Bogdan să poate accesa o poziție dificilă, dar totuși atractivă, cum este cea de președinte al celei mai importante organizații PNL din țară. Iar membrii PNL București, peste 600 dintre ei, i-au întins o mână, astfel încât logic, el ar fi trebuit să fie președinte interimar, urmând ca mai târziu statutul său să fie bătut în cuie. Nu ar fi avut prea mult timp. Ar fi trebuit să se miște cu maximă viteză. Și să refacă până în noiembrie întreaga arhitectură a ceea ce a fost briliantul de pe coroana PNL. Organizația de București. Și abia dacă ar fi reușit în această încercare, Rareș Bogdan ar fi dovedit pe deplin că poate da examenul final. Acela de a deveni princialul vector al campaniei electorale a lui Iohannis. Dar nu s-a întâmplat.

Ludovic Orban a făcut o mișcare uluitoare și stupidă. În sensul că a barat accesul lui Rareș Bogdan la un instrument, care l-ar fi putut face mult mai eficient în lupta pe două fronturi pe care PNL urmează să o dea în următoarele trei campanii electorale. Dacă ne gândim însă mai bine, descoperim care este adevăratul măr al discordiei. Neîncrederea.

Iohannis i-a promis lui Orban că va acționa în tandem cu el. În sensul că în timp ce el se va bate pentru un nou mandat de președinte și va fi susținut de Orban în campanie, la rândul său va promova imaginea lui Orban de viitor premier, angajându-se în fața electoatului că, dacă va beneficia de al doilea mandat, se va face luntre și punte ca PNL să obțină rezultate bune la parlamentare, astfel încât să poată forma în jurul său viitorul Executiv, în fruntea căruia se va afla Orban. Un pact fragil, dacă ne gândim că, în trecut, în mod repetat Klaus Iohannis i-a promis același lucru lui Cătălin Predoiu, iar când a trebuit să se țină de cuvânt, l-a preferat pe Cioloș. De altfel, pentru mai multă siguranță, Orban a smuls și un angajament al partidului sub forma unui vot democratic dat pentru susținerea lui în funcția de premier. Nu avea în mintea lui Orban ce să caute o a treia persoană în proximitatea acestui tandem. Rareș Bogdan i-ar fi stricat jocurile. Astfel încât a fost numit într-o funcție simbolică, lipsită de absolut orice putere în plan intern. A fost numit șef al grupului europarlamentarilor PNL, poziție din care poate fi măturat la un singur semn al lui Orban. Procedând astfel, Orban l-a izolat pe Iohannis, l-a făcut dependent de el și a rupt cordonul dintre acesta și Rareș Bogdan. Și-a asumat, desigur, riscul de a nu-l scoate pe Iohannis președinte, știut fiind faptul că bătălia principală se va da abia în al doilea tur, unde Orban nu are nicio capacitate de negociere. Dar acest risc este totuși mai mic decât acela de a pierde puterea și funcția în partid, în favoarea unui nou venit.

De fapt, Orban e autorul unei reușite operațiuni de șantaj. Dacă Iohannis nu se conformează deciziei politice de anihilare a agentului electoral Rareș Bogdan, atunci și mâinile lui Orban vor fi dezlegate în campania prezidențială. El îl va putea acuza pe președinte că nu i-a dat mână liberă. Iar Iohannis, ce ar putea să mai facă în raport cu acest afront? Să spere că treaba începută de el va fi dusă la bun sfârșit de alții. Adică de cei peste 600 de membri PNL București, care se arată deciși să acționeze pentru aducerea lui Bogdan în fruntea lor. Dar asta nu se poate întâmpla decât printr-un conflict deschis între aceștia și Orban. Din această perspectivă, Bogdan e cu mâinile legate. Pentru că a promis unitate. După cum se vede, se joacă ca la rugby. Mingea nu este pasată în față, ci în spate. Iar mingea este răspunderea de a acționa. Dacă președintele nu acționează, cedând șantajului lui Orban, dacă Bogdan nu reacționează și nu dorește singur să-și asume răspunderea pentru un război intern, atunci cine sunt acei kamikaze, care ar putea resuscita agentul electoral al lui Iohannis?



12