Ankara ar putea facilita alte asasinate pe care să le atribuie susținătorilor lui Gulen

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Acuzații grave

Ankara ar putea facilita alte asasinate pe care să le atribuie susținătorilor lui Gulen

Externe 22 Decembrie 2016 / 15:11 444 accesări
Fethullah Gulen

Fethullah Gulen

Clericul musulman Fethullah Gulen a condamnat asasinarea ambasadorului rus în Turcia și a respins acuzațiile potrivit cărora ucigașul ar fi avut legături cu organizația sa. Într-o înregistrare video obținută de agenția Associated Press, Gulen acuză Guvernul turc de defăimarea organizației sale, sugerând că acesta ar putea facilita alte asasinate pentru a le imputa susținătorilor săi. ”Este imposibil ca ei să convingă lumea cu asemenea acuzații”, a adăugat clericul musulman stabilit în SUA.

Mevlut Mert Altintas, de 22 de ani, un fost agent al poliţiei turce, s-a apropiat din spate de ambasadorul Rusiei în Turcia, Andrei Karlov, şi l-a împuşcat de cinci ori, în timp ce acesta rostea un discurs la Galeria de Artă Contemporană din Ankara. După crimă, individul a strigat: ”Noi murim în Alep, voi muriţi aici. Am făcut jurământ de a muri ca martiri. Este un act de răzbunare pentru Siria şi Alep. Până când acolo nu va fi linişte, nu veţi fi în siguranţă. Doar moartea mă va scoate de aici”. Vorbele sale conţin fragmente din imnul organizaţiei teroriste Frontul al-Nusra (Jabhat Fateh al-Sham - Frontul pentru Cucerirea Levantului), filiala siriană a reţelei teroriste Al-Qaida. Asasinul ambasadorului Rusiei era membru al mişcării clericului musulman disident Fethullah Gülen, acuză preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Administraţia Recep Tayyip Erdogan îl acuză pe Fethullah Gullen, un fost aliat mutat în SUA după ce a căzut în dizgraţie, că a organizat tentativa de lovitură de stat din 15 iulie. Gullen a respins acuzaţiile. Între timp, autoritățile turce au eliberat rudele polițistului care l-a asasinat pe ambasadorul rus la Ankara, a anunțat, joi, postul CNN Turk. Mama, frații și alte două rude ale lui Mevlut Mert Altintas au fost reținuți pentru a fi interogați, fiind ulterior eliberați. Procurorii turci încearcă să afle de ce asasinul ambasadorului Rusiei nu a fost capturat în viaţă de forţele speciale, pe fondul speculaţiilor că s-ar încerca ascunderea legăturilor acestuia, însă preşedintele Recep Tayyip Erdogan a lăudat intervenţia poliţiei.12
Pagina a fost generata in 0.3298 secunde