Protecția Consumatorilor a amendat încă opt bănci pentru “practici înșelătoare” la calcularea dobânzilor la credite

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

ANPC a amendat încă opt bănci pentru “practici înșelătoare” la calcularea dobânzilor la credite

Eveniment 25 Mai 2023 / 16:04 675 accesări

Cele opt bănci vizate de sancțiunile ANPC sunt: EXIM Bank, Procredit Bank, Intesa Sanpaulo, Techventures Bank (fosta Banca Comercială Feroviară), Libra Bank, CEC Bank, Garanti Bank și Vista Bank.

ANPC a identificat fapte contravenționale, respectiv practici comerciale înșelătoare săvârșite de aceștia cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principalde rambursat și 75 % dobândă. Prin aceasta modalitate de calcul, consumatorii plateau, de fapt, preponderent dobândă.

Pentru a restabili echilibrul contractual, pe lângă sancțiunea contravențională, respectiv 8 amenzi în valoare de 400 de mii de lei, comisarii ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creeditele aflate în curs, cât și pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului“, se arată în comunicatul transmis de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Săptămâna trecută, Protecția Consumatorului a amendat cu 550 de mii de lei 11 mari bănci din România pentru aceleași nereguli. Ulterior, băncile au reacționat la decizia ANPC, precizând că “modul în care se rambursează un credit este prevăzut de lege, iar autoritatea contestă o metodă legală de calcul a rambursării creditului folosită în întreaga lume”.Ştiri recomandate

12