ANPC introduce cazierul contraventional pentru agentii economici

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De la 1 septembrie ANPC introduce cazierul contraventional pentru agentii economici
Social, Sănătate 29 August 2019 / 16:01 1722 accesări 1 comentariu

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) introduce, începând cu data de 1 septembrie 2019, cazierul contravenţional, care va permite identificarea operatorilor economici şi a faptelor pentru care s-au aplicat sancţiuni sub formă de avertismente. În acest fel, o nouă încălcare a legii nu mai poate fi repetată fără a fi sancționată.

„Măsurile anunţate se înscriu în abordarea de control unitară la nivel naţional şi în politica de toleranţă zero a ANPC faţă de încălcările legislaţiei de către comercianţi, în special în privinţa celor repetate. Nu mai vrem să ignorăm perseverenţa unor comercianţi în a produce iar şi iar aceleaşi neplăceri consumatorilor şi suntem gata să le arătăm acestora că şi Autoritatea este gata să persevereze şi să performeze în a le opri orice încercare de încălcare a legii“, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

Potrivit comunicatului de presă al ANPC, la stabilirea sancţiunii, în cazul în care se constată că pentru aceeaşi abatere operatorul economic a mai fost sancţionat cu avertisment, agentul constatator va avea în vedere cazierul contravenţional.

„În acord cu hotărârile pronunţate de către instanţele de judecată, în cauzele din domeniul protecţiei consumatorilor, ce au în vedere principiul proporţionalităţii aplicării sancţiunii, conform căruia dacă operatorul economic a mai fost sancţionat anterior cu avertisment se au în vedere şi circumstanţele personale ale contravenientului, la stabilirea sancţiunii, în cazul în care se constată că pentru aceeaşi abatere operatorul economic a mai fost sancţionat cu avertisment, agentul constatator va avea în vedere cazierul contravenţional, precum şi aplicarea eventualelor sancţiuni contravenţionale complementare“, precizează ANPC.

„Experienţa dobândită în cadrul controalelor realizate de către comisarii ANPC în decursul timpului a arătat că probele (foto şi video) obţinute în aceste situaţii au fost esenţiale în câştigarea unor procese în instanţă, în baza proceselor verbale de constatare a contravenţiei încheiate cu această ocazie. ANPC respectă prevederile legale în ceea ce priveşte legislaţia în vigoare modificând procedura de control prin luarea unor măsuri legale necesare pentru a asigura că filmarea şi fotografierea în cadrul actului de control devin obligatorii, doar cu informarea comerciantului, şi fără a i se solicita acestuia un acord prealabil în vedere preconstituirii de probe“, mai arată comunicatul ANPC.

Loading...

1 comentariu

Cazierul angajarilor 11:03:05 / 30 August 2019
Si cazierul angajarilor si a angajatilor

Rugam partidele, politicienii, ITM ul sa introduca obligatoriu, prin lege si cazierul angajarilor din firme. Adica, cand cineva vrea sa se angajeze, sa poata consulta cazierul firmei si sa vada cati angajati a avut acea firma pt acel post pana atunci, numele acelor angajati si perioada cat au fost angajati. In acest fel si cel care vrea sa se angajeze poate si trebuie sa-si faca o parere despre acel post si acea firma si acel patron. Altfel lipsa fortei de munca va creste f mult, si multe firme vor da faliment. Este spre binele firmelor. Problema in Romania o constituie patronii, nu angajatii.

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1692 secunde