Antonio Guterres, posibil următorul secretar general al ONU

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Antonio Guterres, posibil următorul secretar general al ONU

Externe 11 Octombrie 2016 / 11:01 381 accesări

ONU are nevoie în fruntea sa nu doar de o persoană informată și un manager capabil, ci și de un lider vizionar cu autoritate morală, capabil să ghideze organizația prin provocări globale extraordinare, într-un moment în care nu există niciun substitut pentru legitimitatea Națiunilor Unite, a scris luni ambasadorul României la ONU, Ion Jinga, pe blogul său din Huffington Post, subliniind totodată că portughezul Antonio Guterres a fost candidatul care a dovedit că are toate aceste calități.

"Antonio Guterres a fost candidatul care a dovedit că are calificări solide pentru toate aceste calități. El îi va succeda lui Ban Ki-moon, al cărui mandat se încheie la 31 decembrie 2016. După zece ani ca secretar general, moștenirea dlui Ban se traduce prin puterea relațiilor, implicare, dialog înaintea confruntării și umanitate", notează Ion Jinga.

Diplomatul român amintește că, la 13 octombrie, Adunarea Generală a ONU se va reuni pentru a-l numi pe candidatul recomandat de Consiliul de Securitate, punând punct final cursei pentru desemnarea următorului secretarul general al organizației. Fostul premier al Portugaliei, Antonio Guterres, (67 de ani), fost Înalt Comisar al ONU pentru refugiați, este favorit să-i succeadă lui Ban Ki-moon în postul de secretar general al ONU.

Treisprezece candidați - șapte femei și șase bărbați de pe trei continente — au intrat în cursa pentru a deveni al nouălea secretar general al Națiunilor Unite: nouă candidați din Grupul est-european (singura regiune care nu a dat încă un secretar general al ONU), doi din Grupul America Latină și Caraibe (GRULAC) și doi din Grupul Europa de Vest și al celorlalți (WEOG), mai amintește ambasadorul Ion Jinga.12