Anul premierelor la Ziua Marinei! Spectaculosul, ridicat la rang de artă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Lucruri nemaivăzute se vor întâmpla pe faleza Comandamentului Flotei

Anul premierelor la Ziua Marinei! Spectaculosul, ridicat la rang de artă

Divertisment 11 August 2017 / 08:00 3604 accesări

Chiar dacă Ziua Marinei se celebrează de 115 ani, iar cei care au făcut o tradiție din a participa la eveniment spun că le-au văzut pe toate, în 2017, această sărbătoare va lua cu totul alte proporții. Spectacolul din acest an va fi la alt nivel, iar cei care vor alege să își petreacă ziua de 15 august pe faleza Comandamentului Flotei vor vedea exerciții militare în premieră, desfășurări de forțe impresionante și demonstrații de excepție. Colonelul Corneliu Pavel de la Forțele Navale Române a declarat, pentru „Telegraf”, că anul acesta vom avea parte de mai multe premiere la Ziua Marinei. Una dintre ele este reprezentată de zborurile cu aeronavele F16 Fighting Falcon, recent intrate în flota aeriană a Armatei Române. Ele vor fi secondate de bătrânele, dar puternicele avioane MiG-21 Lancer și Eurofighter Typhoon (pilotate de englezi). Totodată, colonelul Pavel ne-a dezvăluit o parte din surprizele de care vor avea parte spectatorii. „Pentru prima dată, vom pune la cale un exercițiu de inserție prin parașutare. De asemenea, vor exista ample exerciții militare la care vor participa 15 nave, 15 ambarcațiuni militare, 10 aeronave și 3.000 de militari”, a declarat col. Corneliu Pavel.

CE MANIFESTĂRI VOR AVEA LOC

În preambulul evenimentelor din 15 august, marinarii militari organizează sâmbătă, 12 august, între orele 08.30 și 18.30, Ziua Porţilor Deschise. Evenimentul are loc în Portul Militar (Dana 0), unde va fi amenajată o expoziţie de tehnică şi armament. În paralel, între orele 17.00 și 19.00, se va desfășura un concert al Muzicii Militare a Forţelor Navale, la deschiderea celei de-a IX-a ediţii a Târgului de carte „Gaudeamus”. Acest eveniment are loc la sediul Radio Constanţa (Vila nr. 1 Mamaia). Luni, 14 august, între orele 8.00 și 10.00, va avea loc o ceremonie militară şi religioasă în memoria eroilor mării, organizată la Monumentul „Crucea Marinarului“, pe faleza din Constanţa. Marţi, 15 august, manifestările dedicate Zilei Marinei Române vor fi între orele 9.55 și 13.00, perioadă în care va avea loc exerciţiul demonstrativ pe mare al Forţelor Navale Române, în faţa Comandamentului Flotei. De la ora 13.00, în Portul Turistic Tomis, se desfășoară jocuri şi concursuri marinăreşti. La Mangalia, sâmbătă, 12 august, între orele 10.00 și 18.00 este Ziua Porţilor Deschise, în Portul Militar Mangalia, ocazie cu care turiștii și nu numai pot vedea o expoziţie de tehnică militară şi armament, dar au ocazia și să viziteze navele militare. Marţi, 15 august, între orele 9.00 și 12.00, va avea loc un exerciţiu demonstrativ al Forţelor Navale Române.

RESTRICȚII DE CIRCULAȚIE ÎN ZONA PENINSULARĂ

Cu ocazia manifestărilor organizate de Ziua Marinei Române 2017, Primăria Constanța recomandă celor care participă la evenimente să folosească cu precădere mijloacele de transport în comun, iar în cazul utilizării autovehiculului să respecte indicațiile forțelor de ordine. „Anunțăm că va fi restricționat accesul autovehiculelor în zona peninsulară în intervalul 14.08.2017, ora 7.00 - 15.08.2017, ora 24.00, astfel: str. Traian - Poarta 3, str. Traian - Poarta 1, str. Termele Romane de la intersecția cu str. Traian, bd. Tomis de la intersecția cu str. Traian, str. Ecaterina Varga de la intersecția cu str. Negru Vodă, str. Mircea cel Bătrân de la intersecția cu str. Negru Vodă. Accesul riveranilor se va realiza prin prezentarea unui act de identitate care dovedește că utilizatorul autoturismului domiciliază în zona în care au fost impuse restricții de circulație. De menționat că maşinile de aprovizionare vor avea acces în zonă, în cele două zile, doar în cursul nopții până la ora 7.00. Accesul taxiurilor, mijloacelor de transport (autoturisme, microbuze, maxi-taxi) va fi interzis, cu excepția autovehiculelor aparținând instituțiilor publice/persoanelor invitate/acreditate să participe la acest eveniment. De asemenea, va fi interzisă oprirea pe bd. Regina Elisabeta, str. Termele Romane, pe trotuarul din fața Comandamentului Flotei, semicercul de la Farul Genovez, pe str. Remus Opreanu între Comandamentul Flotei și str. Revoluției din 22 Decembrie 1989 (cu excepția autovehiculelor din coloanele oficiale sau aparținând demnitarilor statului român)“, se arată într-un comunicat al Primăriei.

RATC SCHIMBĂ PROGRAMUL

Pentru că, de Ziua Marinei, se preconizează multe evenimente care vor dura până târziu, Regia Autonomă de Transport în Comun (RATC) Constanța a anunțat că, în zilele de 14 și 15 august, modifică programul de transport. În cele două zile, autobuzele Regiei vor circula în program de zi de sărbătoare. De asemenea, în 15 august, programul liniilor 42, 44, 48, 51 și 101C se prelungește până la ora 24.00, iar traseele autobuzelor 42, 48 și 101C se prelungesc până la Poarta 1, începând de la ora 5.45 până la ora 24.00. Totodată, autobuzele care deservesc toate liniile prelungite vor opri în toate stațiile până la Poarta 1, iar linia 42 va fi suplimentată cu trei autobuze pe tot parcursul zilei. RATC mai anunță că în 15 august, în intervalele orare cu număr crescut de călători (7.30 - 9.30 şi după ora 13.00), pe traseele regulate către zona evenimentului se va suplimenta numărul de autobuze şi se va reduce frecvenţa acestora.12