Aparat unic în ţară, care distruge celulele canceroase prin îngheţare, la Cluj

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Aparat unic în ţară, care distruge celulele canceroase prin îngheţare, la Cluj

Sănătate 19 Ianuarie 2017 / 19:03 8055 accesări

Specialiştii Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Cluj-Napoca tratează pacienţii depistaţi cu cancer pulmonar cu ajutorul unui aparat de criochirughie endoscopică unic în ţară care permite îngheţarea celulelor canceroase, intervenţia fiind minim-invazivă. Mărioara Şimon, medic pneumolog şi bronholog în cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” Cluj-Napoca, a declarat, joi, presei, că recuperarea pacienţilor este mult mai rapidă, metoda fiind una în care se înregistrează mai puţine complicaţii pentru aceştia. „Criochirurgia endoscopică este pentru prima dată la noi în ţară şi ne permite să facem intervenţii avansate de bronhoscopie intervenţională. Aparatul achiziţionat permite criobiopsie, adică diagnostic în tumorile pulmore, crioadeziune, adică extracţia corpilor străini, şi criorecanalizare pentru terapia endoscopică a tumorilor maligne sau benigne, dacă ele sunt localizate pe căile respiratorii principale, mari. Metoda foloseşte frigul, temperaturi joase, de minus 20, minus 40 grade Celsius pentru a distruge ţesutul tumoral. În principiu, se îngheaţă celulele care explodează şi se produce necroza lor. Sunt metode minim invazive, bineînţeles cu mai puţine complicaţii pentru pacienţi. Recuperarea este mult mai rapidă. Şi se adresează în primul rând pacienţilor care nu au contraindicaţie pentru procedurile chirurgicale”, a spus Şimon.

Potrivit medicului, avantajele acestei metode sunt creşterea randamentului de diagnostic de la 70-80% în bronhoscopia convenţională, până la 90% cu criobiopsie, fragmentele fiind mai mari, de calitate superioară, fără artefacte de zdrobire, fără a lăsa cicatrici şi nu sunt dureroase pentru pacienţi. Pe lângă diagnosticul tumorilor, aparatul permite şi recoltarea de ţesut pulmonar prin biopsie pulmonară transbronşică. Managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Cluj, Vasile Mureşan, a declarat la rândul său că noul aparat folosit în terapia cancerului pulmonar a fost achiziţionat din fondurile Ministerului Sănătăţii şi a costat aproape 40.000 de euro. „Este unic în România. Spitalul nostru este un centru de excelenţă putem spune, dacă nu cel mai performant din România”, a spus Mureşan.

Noul aparat este folosit împreună cu un videobronhoscop care măreşte imaginea şi indică leziunile suspecte care nu se pot vedea cu ochiul liber, înainte de apariţia unei tumori. În ultimii doi ani, secţia de bronhologie a spitalului clujean a fost dotată cu aparatură medicală de aproape 250.000 de euro, fondurile provenind de la Consiliul Judeţean Cluj, Ministerul Sănătăţii sau resurse proprii.



12