Apel rar al liderilor religioși ai lumii: „Faceți-vă prieteni printre adepții tuturor cultelor“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
The Elijah Interfaith Institute

Apel rar al liderilor religioși ai lumii: „Faceți-vă prieteni printre adepții tuturor cultelor“

Religie 18 Iunie 2017 / 17:18 2945 accesări
Papa Francisc a vorbit despre lunga sa prietenie cu rabinul argentinian Abraham Skorka:

Papa Francisc a vorbit despre lunga sa prietenie cu rabinul argentinian Abraham Skorka: "Viața mea religioasă a devenit mai bogată datorită explicațiilor sale, mult mai bogată. Și bănuiesc că același lucru s-a întâmplat și în cazul său".

În contextul în care religia este de multe ori văzută drept o forță care divizează oamenii, cei mai proeminenți reprezentanți ai cultelor lumii și-au unit forțele pentru a prezenta o viziune diferită a modului în care poate funcționa credința, notează Huffington Post. În cadrul unui demers rar, cei mai importanți lideri religioși ai lumii - de la Papă la Dalai Lama - au făcut apel, miercuri, la urmarea unui sfat simplu, acela ca oamenii să își facă prieteni printre adepții tuturor credințelor.

"Sfatul nostru este să vă faceți prieteni printre adepții tuturor cultelor", a susținut într-un mesaj video ayatollahul Sayyid Fadhel Al-Milani, unul dintre cei mai importanți clerici șiiți din Marea Britanie.

„Contact personal, prietenie personală, apoi putem împărtăși o experiență la un nivel mai profund", a subliniat și Dalai Lama.

Papa Francisc a ales să vorbească despre lunga sa prietenie cu rabinul argentinian Abraham Skorka, care apare la rândul său în clipul video. "Viața mea religioasă a devenit mai bogată datorită explicațiilor sale, mult mai bogată", a susținut suveranul pontif cu referire la Skorka. "Și bănuiesc că același lucru s-a întâmplat și în cazul său", a completat Papa.

Inițiativa "Fă-ți prieteni" este un demers inițiat de The Elijah Interfaith Institute, o organizație interconfesională cu filiale în Israel și Statele Unite. Realizatorii proiectului au anunțat, într-un comunicat de presă, că misiunea acestuia este de a combate concepția potrivit căreia oamenii au o atitudine de neîncredere și dispreț față de religia celorlalți, inițiativa propunându-și de asemenea să încerce să contribuie la reducerea numărului de acte de violență comise în numele religiei.

Rabinul dr. Alon Goshen-Gottstein, directorul The Elijah Interfaith Institute, a declarat că acest vine cu o nouă perspectivă teologică ce susține nevoia de prietenie interconfesională. "Nu putem nega că în cărțile multor religii pot fi regăsite texte care nu sunt foarte deschise, care sunt chiar ostile față de adepții altor religii", a susținut acesta într-o declarație: "Prin urmare, când cei mai importanți lideri religioși fac apel la prietenie, ei afirmă de fapt un anumit mod de practicare a religiei și de respingere a alteia".

Cei 22 de lideri care au făcut acest apel reprezintă un spectru larg de credințe religioase - sikhism, budism, hinduism, islamism, iudaism și creștinism. Fiecare dintre ei a contribuit cu o declarație personală, concepută special pentru proiect. Mai multe clipuri video în care apar liderii religioși, subtitrate în mai multe limbi, pot fi văzute pe canalul Make Friends de pe YouTube. "Unul dintre lucrurile minunate ale petrecerii timpului cu oameni complet diferiți de tine este că îți oferă ocazia de descoperi cât de multe aveți în comun. Aceleași temeri, aceleași speranțe, aceleași preocupări", a subliniat și Lordul Jonathan Sacks, fost șef rabin al Marii Britanii, mai arată sursa citată.12
Pagina a fost generata in 0.1817 secunde