Aplicația care aduce știrile mai aproape de nevăzători

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În era tehnologiei, au acces la informații pe telefonul mobil Aplicația care aduce știrile mai aproape de nevăzători
Tehnologie 14 Ianuarie 2016 / 15:40 1929 accesări 0 comentarii

Președintele Asociației Nevăzătorilor din România, filiala Constanța, Iulian Iova: ”90% dintre nevăzătorii de la Constanța folosesc astfel de aplicații”.

Președintele Asociației Nevăzătorilor din România, filiala Constanța, Iulian Iova: ”90% dintre nevăzătorii de la Constanța folosesc astfel de aplicații”.

Să fii nevăzător nu înseamnă să trăiești izolat și rupt de informațiile atât de necesare despre societate. Persoanele cu deficiențe de vedere au acces mai ușor la informațiile de pe internet, de pe site-urile de știri prin intermediul unei aplicații - ”Hear News”, care redă în format audio informațiile publicate de 4 website-uri: www.mediafax.ro, www.gândul.info, www.historia.ro şi www.divahair.ro. Aplicația este gratuită și creată special pentru persoanele cu deficiențe de vedere, care își propune să faciliteze accesul la știri, în timp real, cu ajutorul unui sintetizator vocal. Aplicaţia a fost realizată de Fundaţia Colegiul Pro şi finanţată de Fundaţia Orange cu 201.345 lei, în cadrul programului ”Lumea prin culoare şi sunet”, ediţia 2014-2015, beneficiind şi de sprijinul Asociaţiei Nevăzătorilor din România (ANR), care a contribuit la dezvoltarea ei într-un format adaptat nevoilor nevăzătorilor şi a coordonat sesiunile de formare cu beneficiarii. Prin aplicaţia ”Hear News”, iniţiatorii doresc să pună la dispoziţia persoanelor nevăzătoare, simplu şi rapid, un instrument adaptat nevoilor acestora, care va simplifica şi va facilita accesul la informaţii de ultimă oră, de calitate şi diverse prin conţinut. ”În istoria lumii, nevăzătorii nu au avut niciodată, aşa cum se întâmplă în zilele noastre graţie tehnologiei, acces la informaţie şi cultură. Tocmai de aceea, fiecare contribuţie la valorificarea acestei oportunităţi constituie atât un ajutor concret, imediat, cât şi un pas înainte, deschizător de noi perspective, pe drumul generos al egalităţii de şanse”, a declarat, reprezentantul ANR, Mihai Dima. Obiectivul proiectului este ca în decurs de un an de la lansare, peste 1.000 de persoane cu deficienţe de vedere să folosească aplicaţia, ea fiind disponibilă pe toate smartphone-urile şi tabletele dotate cu sistem de operare Android sau iOS şi poate fi descarcată gratuit din magazinele Play Store şi App Store folosind termenii de căutare ”Hear News”. Unul dintre avantajele aplicației îl constituie absența mesajelor și a bannerelor publicitare, principalele bariere din mediul online pentru persoanele nevăzătoare. În plus, utilizatorii aplicației pot selecta informațiile de care sunt interesați, fie că e vorba de știri sau materiale editoriale publicate pe site-urile menționate.

LA CONSTANȚA Nevăzătorii constănțeni spun că astfel de aplicații sunt extrem de utile pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Cu toate că încă nu s-au familiarizat cu noua aplicație ”Hear News”, aproximativ 90% dintre nevăzătorii constănțeni folosesc aplicații similare pe telefon sau pe calculator, prin care rămân conectați la lucrurile care se întâmplă în jurul lor. ”Aplicațiile de acest fel, pentru că există mai multe astfel de programe, sunt foarte utile, pot fi folosite și pe tabletă, funcționează simplu, având la bază aceleași principiu de funcționare: un sintetizator citește cu voce de bărbat sau de femeie textul care apare afișat pe ecran. 90% dintre nevăzătorii de la Constanța folosesc astfel de aplicații, fiecare o alege pe cea care i se pare cea mai potrivită pentru el”, a explicat președintele ANR, filiala Constanța, Iulian Iova. În județul Constanța trăiesc aproximativ 1.000 de persoane cu deficiențe de vedere.Pagina a fost generata in 0.1978 secunde