Aproape 200 de sindicaliști constănțeni au protestat cu măștile pe față

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fără surle și trâmbițe în fața Prefecturii

Aproape 200 de sindicaliști constănțeni au protestat cu măștile pe față

Sănătate 20 Aprilie 2016 / 13:25 677 accesări

Sindicaliști Sanitas în fața Parlamentului

Sindicaliști Sanitas în fața Parlamentului

Nicolae Manea, liderul Sanitas

Nicolae Manea, liderul Sanitas

Aproape 200 de sindicaliști din unitățile sanitare, dar și din cele de asistență socială din județul Constanța, membri ai Sindicatului ”Sanitas”, au protestat, miercuri, 20 aprilie, în liniște, cu măștile pe față, în cadrul acțiunii ”Protestul tăcerii”, formă de protest desfășurată în întreaga țară, între orele 11.00 și 13.00. Dacă sindicaliștii își arătau nemulțumirile, de regulă, cu surle și trâmbițe, cu diferite lozinci, de data aceasta liniștea a fost cuvântul de ordine. ”Prin această atitudine vrem să transmitem guvernanților că nu mai vrem vorbărie, ci vrem fapte”, a spus liderul ”Sanitas” Constanța, Nicolae Manea. El a declarat că, dacă nu se ajunge la o situație mulțumitoare, la mijlocul lui iunie va fi organizat un miting de mare amploare, după care se poate ajunge inclusiv ”la acțiuni greviste”. ”Se strâng semnături, trebuie să avem jumătate plus 1, după care facem acea grevă de avertisment și după asigurăm acea treime impusă de lege la locul de muncă. Avem deosebit respect pentru pacienți, așa că nu vrem să fie afectată cu nimic activitatea medicală”, a declarat liderul ”Sanitas”.

VOR DREPTATE

”Am venit să protestez pentru dreptate. Vrem să primim ceea ce ni se cuvine, nu vrem nimic în plus”, a spus un sindicalist, angajat al Spitalului Județean Constanța. Un altul a precizat că are încredere în actualul Guvern și nu ar vrea să fie dezamăgit: ”Trăiesc cu speranța că tehnocrații vor dreptate, vor un sistem sanitar liniștit, cu profesioniști care să își facă treaba, nu care să fie nevoiți să iasă în stradă pentru a-și cere drepturile”.

LA PREFECT

Reprezentanții sindicatului au avut o întrevedere și cu reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul Adrian Nicolaescu. Oficialul i-a ascultat pe sindicaliști și le-a promis că îi va susține în demersurile lor, astfel că a înaintat (pe 20 aprilie) revendicările reprezentanților Guvernului. După discuțiile cu oficiali ai sindicatului, prefectul a mers în mijlocul protestatarilor și le-a transmis că îi susține și că va face tot ce ține de instituția pe care o conduce. ”(...) Revendicările dvs. sunt pertinente, le vom transmite imediat pe calea oficială”, a spus prefectul.

ȘI LA PARLAMENT

Câteva sute de sindicaliști de la ”Sanitas” au protestat miercuri și în fața Parlamentului. Vicepreședintele ”Sanitas”, Iulian Pope, a amintit că, în săptămâna 9-13 mai, sindicaliștii vor picheta ministerele: de Finanțe, Sănătății și Muncii. Iulian Pope a explicat că programul protestelor va continua până când guvernanții vor răspunde cerințelor lor, iar dacă nu se ajunge la un consens, în vară ar putea fi declanșată o grevă generală în sistemul de sănătate.

REVENDICĂRI

Iată care sunt, concret, revendicările ”Sanitas”: Eliminarea inechităților salariale pentru toți angajații din sistemul sanitar și de asistență socială din mai 2016; Creșterea salariilor angajaților din sistemul sanitar și de asistență socială cu 25% și în anul 2016; Acordarea sporurilor specifice medicilor și pentru perioada orelor de gardă; Acordarea sporurilor la salariul de bază actual pentru întreg personalul din sistemul sanitar și de asistență socială; Adoptarea unui nou Regulament de Sporuri pentru sistemul sanitar și de asistență socială; Respectarea normativelor de personal din sistemul sanitar și adoptarea unui regulament specific pentru asistență socială; Deblocarea și finanțarea posturilor de specialitate din sistemul sanitar și de asistență socială; Reglementarea cadrului legislativ pentru echivalarea studiilor asistenților medicali; Reglementarea unei forme unice de pregătire pentru asistenții medicali; Creșterea tarifelor prestațiilor medicale; Alocarea procentului de 6% din PIB pentru Sănătate. În județul Constanța există aproximativ 3.600 de sindicaliști.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1702 secunde