Arafat contraatacă! DSU contrazice raportul Corpului de Control în cazul „Colectiv“!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Arafat contraatacă! DSU contrazice raportul Corpului de Control în cazul „Colectiv“!

Eveniment 28 Martie 2016 / 19:16 490 accesări

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) critică raportul întocmit de Corpul de Control al premierului Dacian Cioloș în cazul tragicului incendiu de la "Colectiv". Reprezentanții DSU susțin că mai multe elemente din raport sunt neclare. Șeful instituției, Raed Arafat, s-a întâlnit luni, la Palatul Victoria, cu membrii Corpului de Control pentru a clarifica situația. Experții premierului au arătat în documentele lor că intervenția de urgență pentru salvarea victimelor de la "Colectiv" a fost în mare parte necoordonată, iar autoritățile au improvizat în această situație-limită. În plus, ambulanțele private nu ar fi fost lăsate să participe la acțiune, iar Planul Roșu a fost declanșat cu întârziere.

DSU se apără și demontează, rând pe rând, aceste acuzații. „Această abordare a ambulanțelor private a avut logica ei, având în vedere că acestea nu sunt standardizate și interoperabile cu cele ale Serviciului de Ambulanță București-Ilfov și ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov, ceea ce ar fi generat dificultăți în tratarea victimelor. Cât despre „improvizaţiile” de la faţa locului, în noaptea incendiului din "Colectiv", au avut un rol important în limitarea numărului de decedaţi în prima noapte", se arată în răspunsul formulat de secretarul de stat Raed Arafat față de raport. DSU aduce și clarificări cu privire la implicarea lui Raed Arafat în misiunea de salvare. Primul apel s-a înregistrat la ora 22.32, iar intervenția de salvare la locul incendiului a durat o oră și 48 de minute. Raed Arafat a ajuns la locul tragediei la 23.20, după stingerea incendiului. Din acel moment, el a coordonat transportarea victimelor la mai multe spitale. Acțiunea de salvare s-a finalizat la ora 0.20.

DSU a reacționat și față de paragraful din raport care spune că resuscitarea victimelor a fost făcută direct pe asfalt. DSU spune că „victimele asistate pe asfalt, aflate în stop cardio-respirator, nu puteau fi mutate în timpul manevrelor de resuscitare, deoarece acest lucru ar fi însemnat întreruperea manevrelor respective”. Secretarul de stat susţine că cei care au realizat raportul Corpului de Control au fost probabil emoționați când l-au redactat. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă cere Corpului de Control să aducă clarificări față de afirmațiile: „unele echipe s-au panicat”, „să comunice haotic”, „lipsa aparentă a unei coordonări”. Raportul Guvernului este primul document oficial care analizează modul în care au acționat autoritățile în timpul tragediei de la "Colectiv".12
Pagina a fost generata in 0.2336 secunde