Arheologie la superlativ

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Arheologie la superlativ

Ştiință 26 Februarie 2016 / 19:12 954 accesări

CELE MAI VECHI MORMINTE MUSULMANE DIN EUROPA O echipă de arheologi francezi a anunțat identificarea în sudul Franței a trei morminte musulmane considerate cele mai vechi descoperite vreodată în Europa, datând din secolul al VIII-lea, relatează publicația britanică ”The Guardian”. Scheletele de la site-ul medieval de la Nîmes erau îndreptate spre Mecca, iar analiza genetică a arătat că persoanele îngropate proveneau, pe linie paternă, din Africa de Nord. În plus, datarea cu radiocarbon indică faptul că oasele aparțin unor persoane care ar fi trăit în secolele VII-IX, ceea ce sugerează că acestea au venit în timpul cuceririlor musulmane din Europa, din acea perioadă. ”Știam că musulmanii au venit în Franța în secolul al VIII-lea, dar până acum nu am avut nicio dovadă materială a trecerii lor”, a declarat antropologul Yves Gleize, autorul principal al studiului.

Mormintele au fost descoperite în 2006, în apropierea unei autostrăzi importante din Nîmes, în timp ce muncitorii săpau la un garaj subteran, însă abia acum, după ani întregi de cercetări amănunțite, s-a putut confirma faptul că acestea sunt cele mai vechi morminte musulmane din Europa. Potrivit unei analize desfășurate de atunci, cei trei bărbați erau așezați pe o parte, în direcția Meccăi, conform ritualurilor funerare musulmane tradiționale. Unul dintre aceștia avea 20 de ani atunci când a murit, altul - peste 30 de ani, iar al treilea - peste 50. Potrivit ”The Guardian”, oasele acestora nu indică niciun semn de rănire în luptă. Un alt mormânt musulman, descoperit la Marsilia, datează din secolul al XIII-lea, iar unul identificat la Monpellier, din secolul al XII-lea.

STATUETĂ DE 3.400 DE ANI Un băiat israelian de 7 ani a descoperit din întâmplare o statuetă veche de 3.400 ani, în timpul unei excursii cu prietenii la situl arheologic Tel Rehov din nordul Israelului, relatează AFP și publicația israeliană ”Jerusalem Post”. Figurina reprezenta o femeie nud cu contururi grațioase și mâinile pe lângă corp și a fost realizată prin presarea lutului într-o matriță. ”Este tipică pentru cultura cananeeană a secolelor XV-XIII înaintea erei noastre”, a declarat Amihai Mazar, profesor emerit la Universitatea Ebraică și directorul săpăturilor arheologice de la Tel Rehov. Unii oameni de știință cred că aceste figurine reprezentau femei în carne și oase, în timp ce alții sunt de părere că este vorba de o reprezentare a zeiței fertilității, Astarte, cunoscută din surse cananeene și din Biblie, a completat el. ”Această figurină a aparținut, fără îndoială, unui locuitor al orașului Rehov, aflat la acel moment sub conducerea faraonilor egipteni”, a explicat Mazar.

Citește și:

Aproape 900 de monede și bunuri arheologice confiscate!

O descoperire bizară în Turcia derutează oamenii de ştiinţă

Un veac de cercetări arheologice la Histria

Taguri articol


12