Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, urmărit penal într-un nou dosar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cine sapă groapa altuia...?

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, urmărit penal într-un nou dosar

Justiție 21 Februarie 2018 / 15:17 2600 accesări

Trimis în judecată de DNA - Serviciul Teritorial Constanța - în dosarul „Nazarcea”, în care este acuzat pentru obținere fără drept de fonduri europene, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, are din nou probleme cu procurorii. De data aceasta, anchetatorii l-au chemat pe IPS Teodosie, miercuri, la sediul DNA Constanța, pentru a fi audiat într-un nou dosar penal. Potrivit comunicatului DNA, IPS Teodosie este acuzat de „inducerea în eroare a organelor judiciare, mărturie mincinoasă, abuz în serviciu în formă continuată“. Înaintea lui Teodosie, alți doi preoți din Arhiepiscopia Tomisului fuseseră audiați, miercuri, de procurorii anticorupție. „Procurorii din cadrul DNA - Serviciul Teritorial Constanța au dispus au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții: PETRESCU TEODOSIE, arhiepiscop al Tomisului (funcționar public în sensul legii penale), pentru săvârșirea infracțiunilor de: inducerea în eroare a organelor judiciare, mărturie mincinoasă, abuz în serviciu în formă continuată; POALELUNGI NECULAI, angajat al persoanei juridice de interes public Arhiepiscopia Tomisului (funcționar public în sensul legii penale), pentru săvârșirea infracțiunilor de: inducerea în eroare a organelor judiciare, mărturie mincinoasă, fals intelectual, favorizarea făptuitorului; STOICHIN CIPRIAN, consilier administrativ bisericesc în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu în formă continuată“, se arată în comunicatul DNA.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: „La data de 3 februarie 2017, arhiepiscopul Tomisului, Petrescu Teodosie, și alte persoane au fost trimise în judecată pentru comiterea unor infracțiuni care au avut ca urmare producerea unui prejudiciu în dauna APIA în valoare de 1.392.964 de lei. În acest context, la data de 10 octombrie 2017, în încercarea de a-și crea o situație favorabilă în cadrul procesului penal care are ca obiect cauza penală menționată mai sus, Petrescu Teodosie a depus la DNA - Serviciul teritorial Constanța un denunț prin care acuza un număr de trei persoane fizice (două dintre ele fiind angajate în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului) și două juridice de fraudarea fondurilor europene, în 2016. Concret în cuprinsul sesizării, suspectul Petrescu Teodosie, în mod nereal, a învederat faptul că, fără știrea sa și cu încălcarea prevederilor legale, cei doi angajați, ar fi cerut și primit fonduri europene pentru o suprafață de 350 ha aparținând Arhiepiscopiei Tomisului. Mai mult, persoanele respective sunt acuzate că ar fi încheiat acte de dare în arendă, către terțe societăți și persoane, a unor suprafețe de teren deținute de către Arhiepiscopia Tomisului (în total 110 ha, situate în diferite locații). În susținerea celor de mai sus, suspectul Petrescu Teodosie, beneficiind de ajutorul suspectului Poalelungi Neculai, a dat declarații și a depus la noul dosar astfel constituit mai multe documente false care ar fi susținut vinovăția persoanelor respective. În perioada noiembrie - decembrie 2017, după sesizarea DNA cu privire la aspectele menționate mai sus, prin două decizii emise ca urmare a unui raport întocmit de suspectul Stoichin Ciprian, arhiepiscopul Tomisului, Petrescu Teodosie, cu rea-credință și cu încălcarea dispozițiilor legale a dispus suspendarea celor doi angajați din funcțiile deținute în cadrul Arhiepiscopiei și suspendarea drepturilor salariale conferite acestora“, se mai arată în comunicatul DNA.

REACȚIA ARHIEPISCOPIEI TOMISULUI

Arhiepiscopia Tomisului reacţionează prompt, după ce Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat începerea urmăririi penale pe numele ÎPS Teodosie, într-un nou dosar penal. "Arhiepiscopia Tomisului este surprinsă de evoluția unui dosar penal", transmite instituţia, potrivit unui comunicat remis ŞTIRIPESURSE.RO.

"Urmare a chemării IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, astăzi la DNA Constanța, Arhiepiscopia Tomisului face următoarele precizări:

În luna octombrie a anului trecut, Arhiepiscopia Tomisului a depus o plângere penală la DNA Constanța cu referire la presupuse fapte de natură penală săvârșite de către doi angajați ai instituției, preot Ștefan Aurelian (consilier agricol) și preot Brăescu Emil-Cosmin (inspector), împreună cu alte persoane fizice și juridice din afara Arhiepiscopiei, în cadrul activității agricole desfășurate în Eparhie.

În mod surprinzător, acest demers a fost interpretat de către procurori ca fiind ilegal, motiv pentru care, astăzi, s-a adus la cunoștință calitatea de suspect pentru IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, preot Poalelungi Neculai (șef compartiment audit) și preot Stoichin Ciprian (consilier administrativ bisericesc).

Menționăm că, anterior, urmare a acestei plângeri, DNA Constanța a început urmărirea penală „in rem” și apoi a continuat urmărirea penală față de Brăescu Emil, ceea ce atestă că faptele erau reale, urmând ca procurorul să stabilească implicarea celor reclamați în săvârșirea faptelor.

Apreciem că dacă Arhiepiscopia Tomisului nu ar fi reclamat de îndată ce a luat la cunoștință despre asemenea fapte, exista posibilitatea de a fi pusă sub acuzare pentru fapte pe care nu le-a săvârșit, dar le-ar fi tăinuit.", se arată în comunicatul remis ŞTIRIPESURSE.RO.12