„Arhitectura interbelică pe litoralul românesc” redeschide Cazinoul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De Ziua Dobrogei „Arhitectura interbelică pe litoralul românesc” redeschide Cazinoul
Cultură 13 Noiembrie 2017 / 16:20 2409 accesări 1 comentariu

Ordinul Arhitecților din România - Filiala Teritorială Dobrogea, prin președintele său, arhitect Alexandru Bălan, lansează, cu prilejul Zilei Dobrogei, tuturor iubitorilor de istorie și arhitectură, invitația de a participa la expoziția "Arhitectura interbelică pe litoralul românesc". Vernisajul are loc marți, 14 noiembrie 2017, la ora 14, în incinta Cazinoului din Constanța.

Expoziția, al cărei autor este arh. Radu Cornescu, îmbracă 66 de panouri și va fi itinerată în principalele orașe ale țării.

"În perioada interbelică, majoritatea arhitecților români de notorietate au activat pe litoralul românesc. Pornind de la nord, de la Cetatea Albă, pânâ la plaja de la Ecrene din sud, arhitecții au fost autorii unor clădiri cu funcțiuni diverse, pornind de la locuințe individuale sau colective, până la hoteluri, sanatorii spitale sau aerogări și s-au implicat și în sistematizarea unor localități. Printre ei s-au aflat: G.M. Cantacuzino -Hotelul Rex Mamaia, Hotelul Bellona Eforie, Henriette Delavrancea Gibory -Primăria din Balcic, Horia Creangă -Yacht Club Eforie,Victor Ștephănescu -Cazinoul din Mamaia, Bursa Maritimă din Portul Constanța, Harry Goldstein (Horia Maicu), Ioan Căpșuneanu -Școala I.G. Duca Constanța, Cazinoul Maritim Mamaia, Blocul Otava, Institutul Bioceanic Constanța, Remus Iliescu, Paul Smărăndescu, Arta Cerkez -Hotelul Mamaia, Cazinoul Carmen Sylva, Angelo Viecelli, Constantin Drugu -Aerogara Constanța, George Andriescu, I.C. Roșu, Nicolae Nenciulescu -Stabilimentul Băilor de Nămol din Eforie Nord, Abatorul de Export din Constanța, Constantin Iotzu -Casa Corpului Didactic Eforieetc.", spune autorul expoziției, arhitectul constănțeanRadu Cornescu, absolvent al Liceului „Mircea cel Bătrân” Constanţa şi al Institutului de Arhitectură „Ion Mincu” Bucureşti.

Prezentă la Constanța timp de șase zile, expoziția este organizată de Ordinul Arhitecților din România, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța, și este finanțată din resursele generate de timbrul de arhitectură.

1 comentariu

Viorel 06:17:48 / 15 Noiembrie 2017
Lectie de istorie

Superb gestul de istorie al arhitectilor. Zona constanteana de la Miga pana la Cazino a fost monumentala si cine a prins anii 60 regreta starea in care a ajuns. Primarii sau prefectii nostri n-au fost in stare(de fapt nici nu au facut nimic!) sa pastreze centrul nostru istoric. Cunosc bine Clujul,Timisoara,Sibiu sau Brasov care au protejat centrele lor istorice si prin furnicarul de oameni care le viziteaza aduc mari beneficii financiare localnicilor si primariilor. Excelenta ideea primariei de a da ca locatie simbolul orasului,monumentul istoric Cazinoul,dar sa nu aibe ghinionul sa cada pe organizatori sau vizitatori

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2584 secunde