Armata siriană a reușit să elibereze fortăreața din Palmira de sub controlul SI

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Armata siriană a reușit să elibereze fortăreața din Palmira de sub controlul SI

25 Martie 2016 / 16:28 375 accesări

Armata siriană a reușit vineri să elibereze fortăreața din Palmira, care domină orașul antic, de sub controlul grupării jihadiste Statul Islamic (SI), a anunțat o sursă militară citată de televiziunea oficială, potrivit AFP.

"Forțele noastre, în coordonare cu (milițiile) Forțelor de Apărare Națională, au preluat controlul asupra vechii fortărețe din Palmira, după ce au provocat mari pierderi teroriștilor Daech" (acronimul arab al SI), a precizat această sursă militară.

Statul Islamic a ocupat fortăreața la 23 mai 2015 și și-a înălțat acolo drapelul. De atunci, jihadiștii controlau orașul Palmira și ruinele acestuia.

Fortăreața a fost construită de mameluci în secolul al 13-lea pe colina de lângă ruinele antice. Acest monument islamic a luat apoi denumirea de Fakhredine, numele emirului druzilor care controla orașul în secolul al 16-lea.

Fortăreața și ruinele antice din Palmira sunt incluse în Patrimoniul Mondial al Umanității UNESCO.

Directorul general al UNESCO, Irina Bokova, a salutat joi într-un comunicat ofensiva desfășurată de armata siriană pentru a încerca să elibereze orașul istoric Palmira de sub ocupația Statului Islamic, care a distrus acolo numeroase vestigii.

"În ultimul an, devastarea orașului Palmira a fost simbolul purificării culturale care lovește Orientul Mijlociu", a subliniat Irina Bokova, care a "salutat" preluarea controlului asupra sitului arheologic Palmira, "oraș martir înscris în patrimoniul mondial al UNESCO".

Această bătălie este capitală pentru regimul sirian întrucât recucerirea Palmirei i-ar permite să preia controlul asupra deșertului sirian și să ajungă mai la est spre frontiera cu Irakul, controlată de jihadiști.

De când a ocupat vechiul oraș, Statul Islamic a distrus mai multe comori arheologice precum celebrul Arc de Triumf, templele Bel și Baalshamin sau turnurile funerare, toate simboluri ale înfloririi acestui oraș în primele secole d.Ch.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.2252 secunde