Arsenalul nord-coreean a sporit în timpul administraţiei Bush

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Arsenalul nord-coreean a sporit în timpul administraţiei Bush

Externe 28 Iunie 2006 / 00:00 1226 accesări

Coreea de Nord a aprobat vizita unui emisar american pentru drepturile omului la complexul industrial de la Kaesong, situat în apropiere de frontiera de sud a ţării, regimul de la Phenian fiind suspectat că ar exploata muncitorii din acest centru. Jay Lefkowitz, care a denunţat, în luna aprilie, presupusa exploatare a muncitorilor din Coreea de Nord, ar putea vizita ţara, în cursul lunii viitoare, a anunţat purtătorul de cuvînt al Ministerului Unificării de la Seul, însărcinat cu relaţiile dintre cele două Coreei.

Coreea de Sud, care dă asigurări că angajaţii din complexul de la Kaesong sînt mai bine plătiţi decît restul compatrioţilor lor, este reprezentată de aproximativ 3.000 de firme care şi-au deschis filiale în această regiune, începînd din 2004. Coreea de Sud speră în consolidarea relaţiilor economice pentru diminuarea tensiunilor între cele două state ce nu au semnat încă un tratat de pace după mai bine de 50 de ani de la încheierea războiului, în perioada 1950-1953.

Controversatul arsenal nuclear nord-coreean riscă să deterioreze nu numai relaţiile dintre cele două state-surori. Regimul de la Phenian, care deţinea o cantitate de plutoniu suficientă pentru unul sau două focoase nucleare, a ajuns să aibă materie primă suficientă pentru circa 13 dispozitive de acest gen. Regimul comunist nord-coreean, ale cărui ameninţări cu lansarea a unei rachete balistice au provocat îngrijorare în Statele Unite şi Asia, ar putea deţine mai mult de 17 astfel de arme pînă la încheierea mandatului preşedintelui Bush, la începutul anului 2009. Studiul efectuat de fostul inspector pentru armament al Naţiunilor Unite, David Albright, are la bază analiza imaginilor obţinute prin satelit, ce surprind activitatea reactorului nuclear de la Yongbyon, dar şi a rapoartelor apărute în presă şi a declaraţiilor oficialilor nord-coreeni. Administraţia de la Washington susţine oficial că omologii de la Phenian dispun de plutoniu suficient pentru una sau două arme nucleare, iar responsabili americani au declarat neoficial că numărul acestora ar fi de nouă.

Un nou sistem radar american

Statele Unite vor începe în curînd să testeze un nou radar în Japonia, în cadrul sistemului de apărare antirachetă. Radarul ar putea fi testat chiar în cursul acestei săptămîni, într-un moment în care Coreea de Nord este bănuită că pregăteşte un test cu o rachetă balistică avînd rază lungă de acţiune. Noul sistem radar va fi instalat în nord-estul Japoniei, la baza aeriană niponă din apropierea satului Shariki. Agenţia americană pentru apărare antirachetă a anunţat că informaţiile obţinute cu ajutorul sistemului radar vor fi folosite atît de forţele americane, cît şi de cele japoneze.

Cu opt ani în urmă, Coreea de Nord a declanşat criza internaţională, lansînd o rachetă cu rază lungă de acţiune Taepodong-1, ce a survolat Japonia şi s-a prăbuşit în Oceanul Pacific. De atunci, Japonia participă, alături de Statele Unite, la un program de cercetare comun, avînd drept scop amplasarea unui sistem de apărare antirachetă. Statele Unite intenţionează chiar să amplaseze rachete de interceptare sol-aer Patriot în sudul Japoniei.



12