„Artă Plastică versus Artă Militară“, o expoziție cu multiple valențe

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Artă Plastică versus Artă Militară“, o expoziție cu multiple valențe

Cultură 16 Martie 2019 / 11:52 2507 accesări

Dr. Scurtu, director al Muzeului Militar Național “Regele Ferdinand I” din Constanța, și prof. univ. dr. Daniela Țurcanu - Caruțiu, director al Institutului de Știință, Cultură și Spiritualitate “Ovidius” al Universității “Ovidius” din Constanța

Dr. Scurtu, director al Muzeului Militar Național “Regele Ferdinand I” din Constanța, și prof. univ. dr. Daniela Țurcanu - Caruțiu, director al Institutului de Știință, Cultură și Spiritualitate “Ovidius” al Universității “Ovidius” din Constanța

O interesantă și inedită expoziție permanentă, ale cărei valențe exced cadrul artistic și pătrund adânc în sfera academică a cercetării științifice, intitulată “Artă Plastică versus Artă Militară”, va fi găzduită de Muzeul Militar Național “Regele Ferdinand I” și își va avea vernisajul miercuri, 20 martie 2019, ora 14.00.

Expoziția lansează o inedită asociere tematică, reunind 30 de piese de artă - pictură, frescă, grafică și sculptură - care aparțin Muzeului Militar Național “Regele Ferdinand I” din Constanța și 80 de lucrări de artă românească și europeană, precum și artefacte decorative - secolele XVI-XX, constituite într-o colecție “Pinacoteca” realizată de patru generații de iubitori de artă, străbunici, bunici, parinți și copii cu origini boierești în Oltenia, și purtând numele “Etta Ionescu”, după mama ultimului descendent al familiei de colecționari, dr. Cătălin Lăzureanu, din generozitatea căruia s-a putut realiza acest lucru.

Colecția “Etta Ionescu” fundamentează un material lucrativ, o bază de cercetare în proiectul ARHEOCONS, din bugetul căruia s-au și achiziționat o parte din lucrările de artă, pentru activităţile prevăzute de expertizare, restaurare - conservare, care contribuie şi la atingerea scopului întăririi capacității instituționale prin proiect complex, cod PN-III-P1-1.2-PCCDI-2017-0476, Nr. 51PCCDI/2018, Domeniul: 6-Patrimoniu și identitate culturală”, Proiect 2-UOC intitulat “Abordarea sinergică în conservarea şi restaurarea artefactelor, mozaicului, metopelor romane şi suprafeţelor de frescă cu arheomateriale; Proiect component al Universității “Ovidius” din Constanța în cadrul proiectelor în consorţiu, al cărui responsabil este prof. univ. dr. Daniela Țurcanu - Caruțiu, directorul Institutului de Știință, Cultură și Spiritualitate “Ovidius” al Universității “Ovidius” din Constanța, expert al Ministerului Culturii în investigații științifice asupra patrimoniului cultural.

Prof. univ. dr. Daniela Țurcanu - Caruțiu a alcătuit această Pinacotecă după modelul Pinacotecii Muzeului Civic Italian “Ernesto e Teresa della Torre” din Treviglio, cu care colaborează de doi ani, colecție cepoartă numele parinților profesorului Pier Luigi Della Torre, neurochirurg de talie europeană, director medical și medic-șef al spitalului din Treviglio, ultimul descendent al familiei și proprietarul colecției. Este o colecție eterogenă, care include mobilier, tapiserii, vaze, miniaturi, picturi, culese de multe generații cu interesul sporit al amatorului și iubitorului de artă.

Deopotrivă, se intenționează ca la încheierea proiectului, în anul 2020, Pinacoteca inaugurată pe 20 martie 2019, cu ocazia celebrării Zilelor Universității “Ovidius”, în ziua omagierii a 2062 de ani de la nașterea marelui poet latin Publius Ovidius Naso, al cărui mormânt spiritual este la Tomis, să asigure vizibilitatea permanentă a rezultatelor pozitive ale proiectului bazate pe aplicarea unor metode sinergice experimentale din care vor rezulta materiale inovative destinate restaurării și conservării, compatibile cu stratul original, atât de suprafață, cât și de adâncime.

Există certitudinea că, după investigația științifică și restaurarea acestor lucrări de artă, valoarea lor va crește, achiziționarea lor fiind bine venită și în măsură să aducă un plus de valoare instituției și sferei de cercetare.

Trebuie menționat că lucrările au fost o oporunitate, că ele necesită studii de atribuire la autor, intervenţii de restaurare-conservare şi analize ştiinţifice de laborator, care se vor face în cadrul activităţilor prevăzute în proiect, în etape, până în anul 2020, dar și prin alte colaborări cu experți la nivel național și internațional, după această dată.

Colaborarea cu Muzeul Militar Național “Regele Ferdinand I” din Constanța, prin bunăvoința directorului dr. Costin Scurtu, asigură spațiile necesare de expunere, o pază sigură a lucrărilor de artă și spații pentru laboratoarele de restaurare-conservare, de profil. Prin această colaborare, fundamentată de rectorul Universității “Ovidius”, prof. univ. dr. Sorin Rugină, Centrul de Expertiză a Operelor de Artă prin Metode Instrumentale Avansate - CEOAMIA al Institutului de Știință, Cultură și Spiritualitate din Universitatea “Ovidius” Constanța, sprijină întreținerea patrimoniului muzeal, asigură, prin protocolul semnat de parteneriat, conservarea exponatelor muzeale și restaurarea lor.

În concluzie, inedita colaborare dintre cele două instituții, dintre oamenii de artă, cei de știință, preoți, călugări și cadre militare sau civili din rândul Armatei Române, cu certitudine va naște, în viitor, și alte acțiuni, proiecte vizionare cu totul excepționale, care să educe copiii, studenții, tânăra generație, și care să atragă publicul iubitor de frumos, turiști veniți din întreaga lume, care vor să își petreacă vacanța la mare.

Vernisajul desfășurat, miecuri, la Muzeul Militar Național “Regele Ferdinand I” din Constanța, se va bucura de prezența ministrului Culturii și Identității Naționale, prof. univ. dr. Daniel Breaz, care va și vorbi publicului, în deschiderea evenimentului, alături de prof. univ. dr. Sorin Rugină, rector al Universității “Ovidius” din Constanța, prof. univ. dr. Daniela Țurcanu - Caruțiu, director al Institutului de Știință, Cultură și Spiritualitate “Ovidius”, și dr. Costin Scurtu, director al Muzeului Militar Național “Regele Ferdinand I” din Constanța.



Ştiri recomandate

12