Aruncaţi de familie, crescuţi de străini

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Peste 40 de copii adoptaţi

Aruncaţi de familie, crescuţi de străini

Social 06 August 2012 / 00:00 568 accesări

Lipsa educaţiei sexuale, a banilor sau pur şi simplu ignoranţa au făcut ca numărul copiilor nedoriţi de propriii părinţi să crească îngrijorător la nivelul judeţului Constanţa. Potrivit Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Constanţa, în medie, anual, 200 de micuţi sunt părăsiţi de familiile lor. La ora actuală, peste 500 de copii se află în centrele de plasament din Constanţa, iar alţi peste 100 sunt monitorizaţi după ce au fost daţi în plasament de tip familial. Purtătorul de cuvânt al DGASPC Constanţa, Roxana Onea, a declarat că, de la începutul anului şi până în prezent, 54 de familii au fost atestate pentru adopţie. „Procedura de adopţie a fost deschisă pentru 50 de copii, iar alţi 26 au fost încredinţaţi familiilor care îi vor adopta”, a explicat Roxana Onea. Anul acesta, s-au finalizat procedurile pentru 41 de copii care au, acum, părinţi noi şi iubitori.

61 DE COPII ADOPTAŢI, ANUL TRECUT Datele DGASPC Constanţa arată că, în decursul anului anterior, au fost date 111 atestări, dintre care 34 de reatestări. Cinci familii monoparentale au fost de asemenea atestate; alte opt au fost atestate pentru adopţia a câte doi copii, iar trei au fost respinse de la atestare pentru că nu îndeplineau anumite criterii privind condiţiile pe care le puteau oferi celor mici. Pentru 164 de copii, Instanţa a decis încuviinţarea deschiderii procedurii de adopţie, iar 40 au fost încredinţaţi viitoarelor familii, spre adopţie. Instanţa a decis ca 61 de copii să fie adoptaţi.

EVALUAREA FAMILIILOR, MULT MAI DRASTICĂ Potrivit DGASPC Constanţa, regimul juridic al adopţiilor este reglementat de Legea 273/2004 cu modificările şi completările ulterioare. „Perioada de evaluare a familiilor potenţial adoptatoare a crescut de la 60 de zile, la 120 zile. Dacă, înainte, atestatul de familie aptă să adopte expira după un an, acum, expiră după doi ani. Potrivirea teoretică între copil şi familie nu se mai face de către serviciul specializat al Direcţiilor, ci prin Oficiul Român pentru Adopţii de la Bucureşti, în baza Registrului Naţional”, a precizat purtătorul de cuvânt al DGASPC Constanţa.



12