Asasinate între foștii aliați

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Masacru în Yemen

Asasinate între foștii aliați

Externe 05 Decembrie 2017 / 15:37 621 accesări
Rebelii houthi riscă să fie nimiciți de partizanii ex-președintelui Ali Abdallah Saleh, pe care l-au ucis luni

Rebelii houthi riscă să fie nimiciți de partizanii ex-președintelui Ali Abdallah Saleh, pe care l-au ucis luni

Luptele din cadrul taberei rebele din capitala yemenită Sanaa, dintre rebelii houthi și foștii lor aliați și adversari, partizanii ex-președintelui Ali Abdallah Saleh, care a fost ucis luni, s-au soldat cu un adevărat masacru. '"Avem 400 de răniți și 234 de morți, începând de vinerea trecută", a anunțat Soumaya Beltifa, o purtătoare de cuvânt a Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR). Primele incidente au izbucnit miercurea trecută, când rebeli houthi au vrut să preia controlul moscheii Saleh, cea mai mare din Yemen, situată în centrul orașului Sanaa. Gărzile de la moschee, partizani ai lui Saleh, s-au opus și au izbucnit apoi lupte violente în diferite cartiere ale capitalei. Ele au scăzut în intensitate luni, odată cu moartea lui Saleh, asasinat de rebeli houthi în sudul orașului Sanaa, dar riscă să ia amploare în perioada următoare, întrucât fiul lui Saleh a chemat la răzbunare împotriva mișcării șiite proiraniene. "Voi conduce bătălia până când ultimul houthi va fi alungat din Yemen. Sângele tatălui meu va fi iadul răsunând în urechile Iranului'', a declarat Ahmed Ali Saleh. Tatăl său și-a abandonat aliații șiiți în favoarea coaliției conduse de Arabia Saudită, care miza pe fostul președinte pentru a-i oferi un avantaj decisiv în război. Saleh avea o largă susținere în Yemen, inclusiv în rândul ofițerilor din armată și al liderilor tribali care s-au aflat în trecut sub comanda sa, iar aliații săi ar putea încă să aibă un impact asupra conflictului din țară.

Ahmed Ali Saleh s-a aflat în arest la domiciliu în Emiratele Arabe Unite, membru cheie al alianței arabe conduse de Arabia Saudită, unde a deținut funcția de ambasador înainte de a se alătura saudiților în lupta împotriva rebelilor houthi, care până în această săptămână au condus o mare parte din Yemen împreună cu fostul președinte Saleh. Conform unor surse politice, Ahmed Ali Saleh fusese ținut sub pază și fără posibilitatea de a comunica cu exteriorul, într-o vilă din capitala Emiratelor, Abu Dhabi. Prima sa declarație făcută publică ar putea semnala că foștii săi inamici din coaliție îl aruncă în luptă împotriva houthi. Ahmed Ali, puternicul fost comandant militar al Gărzilor Republicane de elită ale Yemenului, a părut să fie pregătit pentru a fi succesorul tatălui său și ar putea fi ultima șansă a familiei sale de a-și recâștiga influența.

Liderul houthi, Abdul Malik al-Houthi, a salutat luni, într-un discurs, moartea lui Saleh drept o victorie împotriva unei conspirații trădătoare a inamicilor saudiți ai Yemenului și a chemat la o mare adunare, marți, în apropierea locului loviturilor aeriene. El a întins de asemenea o mână partidului politic al lui Saleh, declarând că mișcarea sa nu are nicio dispută cu acesta, o afirmație semnificativă pentru influența pe care aliații lui Saleh o dețin încă în Yemen.12
Pagina a fost generata in 0.1888 secunde