Asediul apelor, la graniţa dunăreană a Constanţei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Alertă

Asediul apelor, la graniţa dunăreană a Constanţei

Administrație 26 Mai 2014 / 00:00 1235 accesări

Autorităţile din localităţile riverane Dunării sunt în alertă din cauza codului portocaliu de inundaţii anunţat de hidrologi încă de săptămâna trecută. În ultimele zile, s-a lucrat intens la consolidarea digurilor de apărare din Rasova şi din sectorul cuprins între localităţile Gârliciu şi Dăieni. De asemenea, calea de acces spre Dunăre în corpul digului din Hârşova a fost astupată. În această situaţie, atenţia autorităţilor se îndreaptă spre zonele neîndiguite şi inundabile, unde se produc, de obicei, cele mai mari pagube.

ŞASE LOCALITĂŢI AFECTATE Conform informaţiilor centralizate de Prefectura Constanţa, până duminică după-amiază, pe raza judeţului Constanţa au fost afectate peste 531 de hectare de teren agricol, 34 de hectare de pădure, 78 de hectare de păşune şi 15 grădini. Cele mai mari pagube au fost produse în Hârşova, unde apele au afectat peste 500 de hectare de teren agricol, 34 de hectare de pădure şi 30 de hectare de puieţi. În Topalu au fost inundate 24 de hectare de păşune şi şase grădini, în Ghindăreşti au fost afectate 24 de hectare de păşune şi cinci grădini, în Ostrov - patru hectare de pădure, în timp ce în Dunăreni a fost inundat un hectar de teren agricol.

LOCALNICII NU SUNT ÎN PERICOL În localitatea Seimeni, conform datelor furnizate de Prefectură, 30 de hectare de păşune şi patru grădini au fost afectate de inundaţii. Însă primarul localităţii, Lucian Blaj, ne-a asigurat că autorităţile s-au pregătit din timp pentru inundaţii, iar localnicii nu au avut de suferit. „Sunt câteva curţi inundate, însă apa nu a ajuns în casele oamenilor. În general, cea mai mare parte inundată este reprezentată de păşune. Dar acolo în fiecare an se inundă, pentru că zona este neîndiguită. Totuşi, încă nu s-au înregistrat pagube majore”, a spus primarul. În ceea ce priveşte evacuarea locuitorilor, Blaj a precizat că nu se pune această problemă, dar, la nevoie, există soluţii. „Nu le-am propus oamenilor să se mute pentru că, deocamdată, nu s-a întâmplat nimic grav. Dar, în caz de inundaţii mai mari, avem soluţii. I-am putea adăposti pe locuitori la Căminul Cultural sau la rude, însă deocamdată nu e cazul”, a explicat Lucian Blaj.

Taguri articol


12