ASF ne scapă de infringement? Grup de lucru pentru actualizarea legislației RCA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
ASF ne scapă de infringement? Grup de lucru pentru actualizarea legislației RCA
Economie 06 August 2018 / 15:19 1501 accesări 0 comentarii

Președintele ASF, Leonardo Badea: „Prin solicitarea Uniunii Europene, trebuie să ne asigurăm de convergența legislației românești cu cea europeană, aspect de asemenea prioritar pentru noi”.

Președintele ASF, Leonardo Badea: „Prin solicitarea Uniunii Europene, trebuie să ne asigurăm de convergența legislației românești cu cea europeană, aspect de asemenea prioritar pentru noi”.

Vicepreședinte ASF, Cornel Coca Constantinescu: „Dialogul cu asociațiile de consumatori sau alte asociații care urmăresc interesele asiguraţilor, dincolo de interesele lor comerciale rămâne un factor esențial pentru buna funcționare a întregului sistem”

Vicepreședinte ASF, Cornel Coca Constantinescu: „Dialogul cu asociațiile de consumatori sau alte asociații care urmăresc interesele asiguraţilor, dincolo de interesele lor comerciale rămâne un factor  esențial pentru buna funcționare a întregului sistem”

A.S.F. prin sectorul asigurări – reasigurări își propune constituirea unui grup de lucru extins care să analizeze efectele noii legislații cu privire la asigurarea de răspundere civilă auto și să identifice soluții de îmbunătățire a acesteia, având în vedere împlinirea unui an de la aplicarea noilor prevederi, care au contribuit la stabilizarea pieței RCA, arată ASF într-un comunicat primit la redacţie.

Analiza se circumscrie obiectivului ASF de protejare a drepturilor asiguraților și de asigurare a stabilității pieței în contextul în care indicatorul rata daunei combinată s-a situat în primul trimestru 2018 la nivelul de 109,38%. Totodată, se vor analiza și alți factori care exercită o influență semnificativă asupra activității de asigurare, cu accent asupra procesului de lichidare a daunelor.

De asemenea, A.S.F. va lua în considerare aspectele precizate în informarea oficială din data de 23.07.2018 a Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană referitoare la deschiderea procedurii de infringement privind modalitatea de transpunerea în legislația națională a anumitor dispoziții conținute în Directiva Solvabilitate II si în Directiva privind asigurarea auto, cu scopul de a asigura convergență legislației naționale cu directivele europene în materie.

Consiliul A.S.F. a aprobat în data de 25.07.2018 înființarea Grupului de lucru RCA în vederea analizării aspectelor menționate, a identificării măsurilor ce se impun în urma analizei și a formulării de propuneri în vederea modificării legislației RCA. Grupul va include reprezentanți A.S.F., ai asociațiilor de protecție a consumatorilor, ai pieței de asigurări și de intermediere în asigurări, ai asociațiilor de transportatori, reprezentanți ai unităților reparatoare, ai RAR, Consiliul Concurenței, reprezentanți ai producătorilor auto și a sistemelor specializate în domeniu.

„După un an de aplicare a noii legislații RCA, în care schimbările radicale aduse de aceasta au asigurat o mai bună susținere a intereselor cetățenilor și a mediului economic românesc, este momentul unei analize. În plus, prin solicitarea Uniunii Europene, trebuie să ne asigurăm de convergența legislației românești cu cea europeană, aspect de asemenea prioritar pentru noi. În același timp nu vom face rabat de a apăra drepturile și interesele cetățenilor români, eventualele modificări aduse urmând a fi susținute de abordările prevăzute de cadrul european din perspectiva reglementării, supravegherii, controlului, a aplicării unor noi reguli de conduită corecte pentru piața românească”, a declarat, potrivit sursei citate, președintele ASF, Leonardo Badea.

„Piața asigurărilor, în ultimul an, s-a stabilizat şi a devenit mai predictibilă îndreptându-se spre atingerea dezideratului de piaţă matură. Aceste aspecte au funcţionat în avantajul asiguraţilor prin stabilizarea tarifelor şi creşterea calităţii serviciilor. Dialogul cu asociațiile de consumatori sau alte asociații care urmăresc interesele asiguraţilor, dincolo de interesele lor comerciale rămâne un factor esențial pentru buna funcționare a întregului sistem. Analiza pe care o propunem ar trebui să identifice zonele unde putem aduce îmbunătățiri, avand în vedere că societatea, economia şi, implicit, asigurările se afla într-o continuă evoluţie, la care trebuie să ne adaptăm prin identificarea celor mai bune soluţii”, arată Cornel Coca Constantinescu, vicepreședinte ASF, responsabil cu sectorul Asigurări-Reasigurări.

Loading...

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2277 secunde