Ashton Carter: China ar putea face mult mai mult în problema Coreii de Nord

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ashton Carter: China ar putea face mult mai mult în problema Coreii de Nord

18 Martie 2016 / 17:24 353 accesări
Ashton Carter, șeful Pentagonului

Ashton Carter, șeful Pentagonului

China ar putea face mult mai mult pentru ca Phenianul să renunțe la provocările sale, a estimat vineri șeful Pentagonului, după un nou test balistic efectuat de regimul nord-coreean, informează AFP.

„Țara cu cea mai mare influență asupra Coreii de Nord este, de foarte departe -prin relațiile sale economice, apropierea sa geografică - China”, a declarat secretarul american al apărării, Ashton Carter. „Președintele Obama a presat guvernul chinez să intre în joc și să-i facă pe nord-coreeni să renunțe la provocările lor”, a spus Carter.

Coreea de Nord a efectuat vineri două teste balistice cu rachete cu rază medie de acțiune, într-un context marcat de tensiuni militare crescânde, după cel de-al patrulea test nuclear al Phenianului, efectuat în ianuarie.

În ultimele 15 zile, regimul nord-coreean a amenințat cu lovituri nucleare Coreea de Sud și SUA, care efectuează în acest moment exerciții militare comune la scară largă.

Pe plan militar, răspunsul pe care SUA îl dau escaladării nord-coreene este sporirea descurajării, a subliniat Carter. „Facem în fiecare zi lucruri pentru a întări descurajarea, consolidând în special instrumentele de apărare antirachetă, pentru a apăra trupele noastre, Coreea de Sud și Japonia”.

„Suntem în curs de analizare a rezultatelor acestor lansări de rachete nord-coreene”, a mai spus el.

Rachetele trase de nord-coreeni ar fi modele Rodong cu rază medie de acțiune, lansate de pe dispozitive de lansare mobile. Cea mai recentă lansare de acest tip de rachetă datează din martie 2014.

Dacă Phenianul dispune de un mic arsenal de arme nucleare, capacitatea de a le orienta spre o țintă fixată face obiectul unor dezbateri.

Departamentul de Stat american a îndemnat Phenianul să se abțină de la orice gest susceptibil să agraveze și mai mult tensiunile.

Premierul nipon Shinzo Abe a condamnat aceste tiruri, adăugând că Tokyo va coopera cu SUA și Coreea de Sud pentru a decide demersul care trebuie urmat.

SUA și Coreea de Sud au demarat discuții pentru desfășurarea în peninsulă a unui scut antirachetă THAAD (Terminal High Altitudine Area Defence System), pe care Beijingul nu vrea să-l vadă atât de aproape de teritoriul său, comentează AFP.Ştiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.1985 secunde