Asociațiile din cinematografie vor constituirea unui grup de lucru pentru modificarea legislației

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Asociațiile din cinematografie vor constituirea unui grup de lucru pentru modificarea legislației

Cultură 13 Septembrie 2016 / 07:45 487 accesări

Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film, Uniunea Producătorilor de Film și Patronatul Societăților de Producție din Cinematografie și Televiziune cer inițierea unui grup de lucru, format din reprezentanți ai breslei și ai ministerului Culturii, pentru a discuta despre modificarea legislației.

"Având în vedere nevoia de urgentă modificare și completare a legislației din domeniul cinematografiei, nevoie subliniată în repetate rânduri atât de ministrul Culturii, doamna Corina Șuteu, cât și de comunitatea cinematografică, organizațiile care semnează acest apel solicită constituirea imediată, sub egida și cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, conform prevederilor Art.6, punct (1)2. din OG39/2005 a unui grup de lucru compus din: câte un reprezentant desemnat de fiecare uniune sau asociație profesională a producătorilor și regizorilor din cinematografie și anume: Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film (UARF), Uniunea Producătorilor de Film și Audiovizual (UPFAR), Patronatul Societăților Producătoare din Cinematografie și Televiziune (PSPCT) și Uniunea Cineaștilor (UCIN), un reprezentant al grupului de lucru responsabil pentru proiectul de ordonanță promovat de Ministerul Culturii, un expert desemnat de CNC și un reprezentant al Ministerului Culturii", se arată în comunicatul de presă semnat de Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film, Uniunea Producătorilor de Film și Patronatul Societăților de Producție din Cinematografie și Televiziune.

Semnatarii vor ca la discuțiile care vor avea loc sub egida CNC, să fie consultați și directorul general al RADEF RomâniaFilm, directorul Arhivei Naționale de Filme, reprezentanți ai posturilor de televiziune, ai exploatanților de cinematografe și ai distribuitorilor de film. Totodată, se mai arată în scrisoare, discuții trebuie purtate și cu operatorii de telefonie mobilă și furnizorii de servicii de internet.

Discuțiile cu cei menționați vin în contextul în care ordonanța propusă de ministrul Corina Șuteu prevede majorări de taxe pentru televiziuni, pentru sălile de cinema, dar și pentru furnizorii de internet și telefonie. Reprezentanții sălilor de cinema atrag atenția că majorarea taxei pentru ei va duce la creșterea prețurilor la bilete.

"Solicităm ca cei invitați să-și desemneze cât se poate de repede reprezentanții și să îi anunțe Centrului Nțional al Cinematografiei, astfel încât acest grup să înceapă imediat lucrul, în cel mai transparent mod cu putință, consultând public breasla după concretizarea fiecărui capitol, solicitând pe parcursul lucrărilor avize din partea unor specialiști desemnați de Ministerul Finanțelor, de Ministerul Justiției, Consiliul Concurenței și celelalte instituții implicate în avizare", se mai arată în scrisoare.

Cineaștii speră ca proiectul noii legii să fie finalizat în scurt timp pentru a intra în dezbatere, în procedură de urgență, în prima parte a lunii octombrie.

Semnatarii au făcut, în cursul săptămânii trecute, un apel și către premier, președinții celor două Camere ale Parlamentului și președinții Comisiilor de Cultură pentru a înființa un grup de lucru pentru modificările din cinemagrafie. Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor, a răspuns cineaștilor spunând că ''în cazul în care doresc să le oferim sprijinul logistic, noi suntem dispuşi să o facem. Vis-a-vis de dorinţa domniilor lor de a constitui acest grup, cu siguranţă şi membrii Comisiilor de Cultură din Parlament vor dori să facă parte din acest grup de lucru. În definitiv, soluţia poate fi găsită în urma unei discuţii dintre Ministerul Culturii şi reprezentanţii acestor uniuni din domeniul cinematografiei''.

Ministrul Corina Şuteu a iniţiat, în data de 2 august, o consultare publică pentru noua ordonanţă. Gestul a fost contestat însă de zeci de cineaşti care spun că proiectul nu a fost adus niciodată la cunoştinţa publică şi că se încearcă obţinerea aprobării din partea breslei fără ca aceasta să ştie despre ce este vorba.12
Pagina a fost generata in 0.1778 secunde