Asociaţiile pentru drepturile consumatorilor cer înlocuirea Mihaelei Ionescu de la șefia ANPC

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Asociaţiile pentru drepturile consumatorilor cer înlocuirea Mihaelei Ionescu de la șefia ANPC
Social 29 Noiembrie 2019 / 17:42 537 accesări 0 comentarii
Mihaela Ionescu

Mihaela Ionescu

Asociaţiile pentru drepturile consumatorilor cer înlocuirea Mihaelei Ionescu de la conducerea interimară a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), întrucât ar fi folosit banii publici pentru scopuri personale. Aceasta îl înlocuieşte pe fostul preşedinte Horia Constantinescu.Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor şi Intereselor Consumatorilor (APCONS) şi Asociaţia CREDERE pentru Informarea, Consilierea şi Educarea Consumatorilor, în calitate de asociaţii active şi implicate în susţinerea drepturilor şi intereselor consumatorilor din România, solicită premierului Ludovic Orban printr-o srisoare oficială, să dispună neîntârziat înlocuirea Mihaelei Irina Ionescu de la conducerea interimară a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, potrivit unui comunicatremis presei vineri.Acestea anunţă că a preşedinta intermiară ar fi folosit banii publici ai instituţiei în scop personal, aşa cum reiese dintr-un raport de audit financiar al Curţii de Conturi.Asociaţiile i-au mai cerut premierului numirea unei persoane "care deţine o vastă experienţă în materia Protecţiei Consumatorilor, să vă consultaţi cu reprezentanţii societăţii civile care susţin drepturile şi interesele consumatorilor din România".Scrisoarea a fost semnată de Alin Iacob, preşedinte AURSF, Vasile Cazan, preşedinte APCONS şi Dorinel Tănase, preşedinte Credere.

Joi, 28 noiembrie, Horia Constantinescu a fost eliberat, în baza unei decizii a premierului Ludovic Orban, din funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, conducerea autorităţii fiind preluată temporar de Mihaela Irina Ionescu, secretar general al instituţiei.

CE I-A IMPUTAT CURTEA DE CONTURI MIHAELEI IONESCU

Potrivit newsweek.ro, „conform rapoartelor de control, Mihaela Ionescu a prejudiciat instituția la care deține funcția de secretar general cu nu mai puțin 83.642 lei, adică echivalentul a 18.000 euro. Cea mai mare sumă, adică în jur de 10.000 euro, a fost cheltuită de Mihaela Ionescu pentru o vizită în Singapore, acolo unde a făcut un curs pentru înați funcționari publici. Conform unui raport de audit financiar al Curții de Conturi, cheltuirea banilor s-a făcut „fără bază legală, generată de deplasarea secretarului general al ANPC în Singapore, în vederea efectuării unui curs care nu corespunde priorităților în domeniul organizării și derulării programelor de formare destinate înalților funcționari publici”. Pe lângă excursia din Singapore, Mihaela Ionescu s-a plimbat și prin țară. De exemplu, a făcut decontări pentru deplasări interne fără să prezinte documente care să justifice efectuarea deplasărilor, așa cum s-a menționat în raportul nr. 4584/15.06.2018 al instituției. Astfel, s-a constatat că Ionescu trebuie să plătească 4.295 lei prejudiciu rezultat din extinderea cercetărilor, 1.572 lei prejudiciu, 1.213 lei dobânzi și penalizări. Întreaga sumă este echivalentul a 1.500 euro. Curtea de Conturi a constatat că Ionescu a folosit necorespunzător nu mai puțin de 336 de Bonuri Valorice pentru Carburant Auto în valoare de Curtea de Conturi a constatat că Ionescu a folosit necorespunzător nu mai puțin de 336 de Bonuri Valorice pentru Carburant Auto în valoare de 16.800 lei (pentru auto B 717 WPC) și alte 32 de bonuri valorice în cuantum de 1.600 lei (pentru auto B 77 WPP), în perioada noiembrie - decembrie 2016. Valoarea cumulată a bonurilor este de 18.400 lei. La un calcul simplu, rezultă că de acești bani a achiziționat nu mai puțin 3.066 litri de motorină, adică puțin peste trei tone. În doar două luni.“Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1438 secunde