Astăzi este așteptat rezultatul evaluării lui Augustin Lazăr

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Astăzi este așteptat rezultatul evaluării lui Augustin Lazăr

Justiție 24 Octombrie 2018 / 10:10 1321 accesări

Tudorel Toader este aşteptat să anunţe astăzi rezultatul evaluării lui Augustin Lazăr

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, este aşteptat să anunţe, miercuri, la ora 18:00, rezultatul evaluării procurorului general, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse din cadrul Ministerului. Evaluarea lui Augustin Lazăr a fost demarată pe 25 august.

Ministrul Justiţiei a anunţat că a cerut de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) o situaţie privind evaluările lui Augustin Lazăr din ultimii trei ani, pentru a afla dacă a fost evaluat şi care a fost calificativul pe care procurorul general l-a primit. CSM a trimis apoi către minister situaţia evaluărilor procurorului general, membrii Consiliului arătând că Lazăr nu a fost supus niciunei evaluări. Procurorul general afirma, în replică, că nu are emoţii deoarece în 36 de ani de activitate a fost evaluat cu "foarte bine".

Contrele dintre ministrul Justiţiei şi procurorul general nu s-au oprit aici. Tudorel Toader a anunţat că decizia de evaluare nu a venit din senin şi că a observat o îndepărtare progresivă a activităţii Ministerului Public de la rolul său constituţional şi de la rolul de garantare a drepturilor şi libertăţilor omului. Augustin Lazăr a răspuns, referindu-se la evaluarea sa de către ministrul justiţiei pe fondul disputei privind protocolul cu SRI, că scopul acestui joc ilegal îl reprezintă de fapt destabilizarea Ministerului Public.

Un alt subiect de dispută între cei doi, în cadrul unei şedinţe a plenului CSM, a fost nominalizarea Adinei Florea la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Interviul acesteia în cadrul Consiliului a fost amânat de pe 24 septembrie pe 8 octombrie după ce Augustin Lazăr a sesizat Inspecţia Judiciară cu privire la o posibilă abatere disciplinară a candidatei pentru funcţia de procuror şef al DNA, în contextul suspiciunilor că protocolul publicat de Darius Vâlcov pe Facebook ar fi provenit de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, instanţă de unde provine şi Adina Florea. Ministrul Justiţiei s-a opus şi le-a cerut membrilor CSM să nu amâne audierea deoarece nu există niciun temei juridic. Cu toate acestea, interviul a fost amânat. În cele din urmă, CSM a dat aviz negativ pentru Adina Florea, însă Tudorel Toader a transmis preşedintelui Klaus Iohannis propunerea.

Augustin Lazăr are o vechime în funcţia de procuror de 34 de ani, dintre care 18 ani în funcţii de conducere. A fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia începând cu anul 2013, calitate în care a coordonat şi instrumentat dosare complexe, unul dintre acestea fiind urmărirea şi repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, în care a fost necesară cooperarea judiciară internaţională. Anterior, din anul 2001 până la finalul anului 2012, a ocupat funcţia de procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Din 28 aprilie 2016, Augustin Lazar ocupă funcţia de procuror general al României.12
Pagina a fost generata in 0.531 secunde