Astăzi se sfințește Catedrala Națională: Sunt așteptați peste 50.000 de oameni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Astăzi se sfințește Catedrala Națională: Sunt așteptați peste 50.000 de oameni

Religie 25 Noiembrie 2018 / 09:19 955 accesări

UPDATE ora 11.00:

Patriarhul Daniel: Catedrala are o capacitate de 5.000 de credincioşi. Mereu va fi neîncăpătoare

Catedrala Mântuirii Neamului, care a fost sfinţită duminică, poate cuprinde aproximativ 5.000 de persoane care stau în picioare, lăcaşul de cult fiind neîncăpător pentru mulţimea adunată pentru sfinţire, a anunţat Patriarhul Daniel.

"Până joi inclusiv, toţi credincioşii ortodocşi, bărbaţi şi femei, vor putea intra în Sfântul Altar, sărutând Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă şi cerând ajutorul lui Dumnezeu pentru întărirea dorinţelor de bine. Noi vă felicităm pe cei care aţi venit şi ne bucurăm că putem măsura mai realist acum câte persoane încap în Catedrală fiind aşezate pe scaune. Deci, avem loc pentru 3.000 de scaune pentru Catedrală, când toţi credincioşii stau în picioare, atunci Catedrala are o capacitate de 5.000. Este totuşi mică în raport cu populaţia credincioşilor care sunt afară. Întotdeauna ea va fi neîncăpătoare. Când timpul este mai bun, vom putea săvârşi Sfânta Liturghie şi afară", a transmis Patriarhul Daniel, la începutul liturghiei.

UPDATE ora 10.30:

Peste 20.000 de oameni şi 2.000 de invitaţi au asistat la sfinţirea Catedralei Neamului

Aproximativ 20.000 de oameni şi 2000 de invitaţi participă, duminică, la slujba de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului, printre oficialii prezenţi numărându-se premierul Viorica Dăncilă, preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, precum şi membri ai Guvernului.

Oamenii, care au venit din toată ţara pentru a participa la sfinţirea altarului Catedralei Mântuirii Neamului, au aşteptat ore bune pe platoul din faţa Catedralei Mântuirii Neamului pentru a vedea ceremonia pe ecranele special montate. Mulţi au venit îmbrăcaţi în costume populare, având steaguri tricolore.

Slujba Acatistului Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina a început în faţa Catedralei la ora 8.00 şi a continuat în faţa Sfintei Mese a Altarului Catedralei Naţionale, la ora 9,00, cu Slujba de Sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale. La sfârşitul slujbei a fost citat Actul de sfinţire. Sfânta Liturghie a început la ora 10.30 şi este săvârşită în interiorul Catedralei Naţionale.

Catedrala Mântuirii Neamului este sfinţită duminică de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu şi Patriarhul Daniel, alături de care se vor afla mai numeroși ierarhi români şi străini. Peste 20.000 de bucureşteni, peste 30.000 de pelerini din toată ţara și 2.000 de invitați oficiali sunt aşteptaţi, duminică, la sfinţire, au declarat preoţi apropiaţi de organizarea evenimentului.

Cei doi patriarhi au ajuns la Catedrala Naţională în jurul orei 08:43. După înveşmântare, Patriarhul Ecumenic şi Patriarhul Daniel, împreună cu soborul slujitor, din care fac parte ierarhi străini și români, au ieşit în pridvorul lăcaşului de cult, unde a început slujba de sfinţire.

Potrivit rânduielii, au avut loc mai multe momente liturgice în exteriorul catedralei, lăcaşul de cult fiind uns cu Sfântul şi Marele Mir şi stropit cu agheasmă.

Apoi, soborul slujitor condus de Patriarhul Ecumenic a intrat în sfântul altar, unde a continuat rânduiala sfinţirii catedralei.

Mii de credincioși sunt prezenți pe Dealul Arsenalului pentru a lua parte la cel mai important eveniment din Anul Centenarului.

Ideea Catedralei Naționale datează din 1884, când Regele Carol I a promulgat Legea Bisericii Catedrale, lege niciodată abrogată, dar care a fost pusă în aplicare abia după 126 de ani.

Construcţia CMN s-a concretizat în timpul Părintelui Patriarh Daniel, fiind asumată de stat ca proiect de importanţă naţională prin legea 376/2007.

Premierul Viorica Dăncilă a ajuns, duminică, dimineaţă, în jurul orei 08.00, la Catedrala Mântuirii Neamului, pentru a participa la slujbă.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost invitat la eveniment, dar a anunţat că nu poate participa, deoarece se va afla la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului European.12
Pagina a fost generata in 0.2051 secunde