Asumarea răspunderii Guvernului pe legea bugetului este neconstituţională

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Eugen Teodorovici: Asumarea răspunderii Guvernului pe legea bugetului este neconstituţională
Politică, Economie 15 Decembrie 2019 / 19:06 944 accesări 0 comentarii

Eugen Teodorovici a afirmat că o asumare a răspunderii Guvernului pe legea bugetului de stat este neconstituţională. Fostul ministru al Finanţelor aminteşte de o decizie a CCR din anul 2010 potrivit căreia a fost neconstituţională asumarea răspunderii Executivului pe Legea educaţiei. „Angajarea răspunderii pe legea bugetului de stat, din punctul nostru de vedere, este neconstituţională. Asta o spun pentru că există o decizie a CCR nr. 1431/2010 asupra cererii de soluţionare a conflictului de natură constituţională dintre Parlament şi Guvern. După cum ştim, în anul 2010, Guvernul PD la vremea respectivă, din care făcea parte şi PNL, îşi angaja răspunderea pe Legea educaţiei. În urma contestării de către PSD a acelei răspunderi, CCR a decis că angajarea răspunderii asupra unui proiect este neconstituţională, considerând că ocolirea procedurii de dezbatere a proiectului de lege, atât în comisiile de specialitate din Parlament, cât şi în plenul fiecărei Camere a Parlamentului şi recurgerea la o asumare a răspunderii nu îşi găseşte o motivare”, a declarat Eugen Teodorovici, într-o conferinţă de presă susţinută duminică la sediul PSD.

Social-democratul a mai spus că Executivul trebuie să respecte în mod obligatoriu un calendar privind adoptarea bugetului de stat pe anul viitor. „Dacă ne uităm la calendarul pe care ar trebui să îl respecte Guvernul privind proiectul de buget, să nu uităm că sunt mai multe etape premergătoare, obligatoriu a fi parcurse, de la prezentarea în mod public a acestui buget, pentru o dezbatere corectă, avizele necesare, discuţia şi avizul în CSAT, avizul în Consiliul Economic Social şi discuţiile în comisiile din Parlament şi ulterior votul în plenul reunit”, a concluzionat Teodorovici.

Guvernul încă nu a stabilit dacă va trimite Legea bugetului de stat pe anul 2020 Parlamentului, spre adoptare, sau îşi va asuma răspunderea pe actul normativ. În schimb, Ludovic Orban a afirmat că vrea ca bugetul să fie adoptat până la finalul anului. Executivul va efectua însă, luni, o rectificare bugetară ca să realimenteze fondul de rezervă al Guvernului pentru efectuarea plăţilor care să asigure cheltuielile de funcţionare pentru autorităţile locale, a anunţat premierul.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1561 secunde