Atacatorii de la Bruxelles au vizat inițial centralele nucleare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Noroc la ghinion

Atacatorii de la Bruxelles au vizat inițial centralele nucleare

Externe 24 Martie 2016 / 16:51 617 accesări

Amănunte șocante ies la iveală după atentatele de la Bruxelles. Atentatorii plănuiau să atace centralele nucleare belgiene, însă, speriați, se pare, de arestarea lui Salah Abdeslam, au trecut la planul B, vizând aeroportul și stațiile de metrou din Bruxelles. Belgia se află într-o situaţie jenantă, după ce Turcia a anunţat că Ankara l-a expulzat anul trecut în Europa pe Ibrahim El Bakraoui, unul dintre atacatorii sinucigaşi de marţi, şi că a avertizat Belgia că era jihadist. În consecință, miniștrii belgieni ai Justiției și Internelor au demisionat. Nu că ar ajuta la ceva, cum nu ajută nici declarațiile de compasiune și unitate care vin din toate colțurile lumii, inclusiv de la București. Concret, în afara unor... măsuri sporite de securitate, nu se întrevăd alte... performanțe, iar valul de refugiați care continuă să vină nu ajută deloc. Dacă ar fi să continuăm cu teoria conspirației, de criza ieșirii din zona euro a Greciei ne-au ”scăpat” imigranții, iar de criza imigranților ne ”scapă” teroriștii! Nu pe noi, ci pe cei care ne... reprezintă pe noi la nivel mondial. În rest, doar tăcere.

Presa belgiană a dezvăluit că teroriștii care s-au aruncat în aer în Bruxelles au vizat inițial centralele nucleare din țară, dar au fost nevoiți să-și schimbe rapid planul, ca urmare a operațiunilor poliției. Cotidianul belgian ”La Derniere Heure” susține că frații Ibrahim şi Khalid El Bakraoui, doi dintre cei trei sinucigași, l-au urmărit mai mult timp pe directorul Programului Național de Cercetare și Dezvoltare în Nucleară și chiar au instalat dispozitive de supraveghere în fața locuinței lui, pe care le-au demontat imediat după atentatele din Paris. Zeci de ore de înregistrări făcute cu aceste camere au fost descoperite în decembrie, în locuința ui Mohamed Bakkali, unul dintre suspecții atentatelor din 13 noiembrie. După aflarea acestor date, pe 17 februarie, 140 de militari au primit misiunea de a păzi centralele nucleare belgiene. Din acest motiv, se pare că teroriștii au fost nevoiți să renunțe la planurile inițiale și să vizeze locuri mai puțin păzite. Belgia are două centrale nucleare, echipate în total cu șapte reactoare, patru la Doel și trei la Tihange, ambele aparținând Elecrabel, societatea care furnizează 50% din energia electrică. Deocamdată, Belgia se reculege. Un moment de reculegere la nivel naţional în memoria victimelor atentatelor de la Bruxelles a fost ținut joi, la ora 14.30. Două explozii puternice au fost provocate marţi dimineaţă pe aeroportul Zaventem, după ce doi islamişti, Ibrahim El Bakraoui şi Najim Laachraoui, şi-au detonat centurile explozive. La scurt timp, fratele unuia dintre aceştia, Khalid El Bakraoui, a comis un atac sinucigaş la staţia de metrou Maelbeek. Cel puţin 31 de persoane au murit şi 250 au fost rănite. Autorităţile belgiene caută doi suspecţi, unul care s-ar fi aflat pe aeroportul Zaventem şi care ar fi abandonat un pachet exploziv, reuşind să fugă, şi un al doilea care l-ar fi însoţit pe Khalid El Bakraoui la staţia de metrou Maelbeek. Toţi cei trei kamikaze, de naţionalitate belgiană, erau pe lista celor mai căutaţi suspecţi în cadrul anchetei atentatelor din Paris, soldate cu 130 de morţi.

Serviciile de securitate belgiene și din alte țări occidentale au avut informații exacte, în avans, privind atacurile teroriste de la aeroportul și metroul din Bruxelles, care ar fi fost plănuite la Raqqa, capitala de facto a grupării jihadiste Stat Islamic (SI), relatează publicația israeliană ”Haaretz”, fără a-și preciza sursele. În ciuda informațiilor, gradul de securitate la Bruxelles, unde se află majoritatea agențiilor UE, a fost insuficient. Celula responsabilă pentru atacurile de la Bruxelles a fost strâns asociată cu rețeaua din spatele seriei de atacuri de la Paris din noiembrie. În acest stadiu, se pare că amândouă fac parte din aceeași infrastructură teroristă, avându-l în comun pe teroristul Salah Abdeslam, care a fost implicat atât în plănuirea atacurilor de la Paris, cât și în executarea lor. Arestarea lui Abdeslam pare să fi fost declanșatorul pentru atacurile de marți, din cauza preocupărilor SI că Abdeslam ar putea furniza informații despre plan. Totuși, precizează publicația, există preocupări că alte celule SI din vestul Europei vor încerca să comită atacuri în viitorul apropiat, ori în Belgia, ori în alte țări implicate în războiul împotriva SI. Între timp, Salah Abdeslam vrea să se întoarcă în Franţa cât mai repede posibil şi nu se mai opune extrădării, susţine avocatul său, la scurt timp după ce a anunţat că acesta nu mai colaborează cu autorităţile belgiene.

Miniştrii belgieni de Interne şi al Justiţiei şi-au prezentat demisiile în urma atacurilor de la Bruxelles, însă le-au fost refuzate de premierul Charles Michel. Autorităţile belgiene se află într-o situaţie jenantă, după ce Turcia a anunţat miercuri că Ankara l-a expulzat anul trecut în Europa pe Ibrahim El Bakraoui, unul dintre sinucigaşii de marţi, şi că a avertizat Belgia că era jihadist.

Cel puțin 400 de luptători au fost antrenați de SI și se pregătesc să atace Europa într-un val de atacuri teroriste. Aceștia ar fi organizați în celule precum cele care au comis atentatele din Paris și Bruxelles, potrivit unor surse AP citate de B1tv. Aceste celule sunt semiautonome și pot alege momentul, locul și metoda de atac pentru a obține haos maxim. Acum, între 400 şi 600 de militanţi SI ar fi antrenaţi, ei fiind o parte dintre cei 5.000 de europeni care au plecat în Siria pentru a lupta de partea organizaţiei teroriste. Partea cea mai proastă este că acum avem parte de europeni islamizați, greu de detectat! Deja, doi membri SI ameninţă, într-o înregistrare video, că vor comite atentate la biroul premierului Marii Britanii şi la aeroporturi din Londra, informează ”Daily Mail”.

Citește și:

Cea mai mare moschee din Madrid, incendiată de naționaliști

Membri ai Statului Islamic amenință că vor comite atentate în Londra

Salah Abdeslam refuză să mai colaboreze cu anchetatorii

ALERTĂ! Pachet suspect în Gara Constanța! Clădirea a fost evacuată!

Belgia va ține un moment de reculegere în memoria victimelor atentatelor din Bruxelles

Omagiu adus victimelor de la Bruxelles de numeroase celebrități

Trump condamnă atentatele din Belgia şi propune simularea înecului contra teroriştilor12
Pagina a fost generata in 0.2078 secunde