Atacatorii din Jakarta, finanţaţi de Statul Islamic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Atacatorii din Jakarta, finanţaţi de Statul Islamic

Externe 15 Ianuarie 2016 / 18:15 553 accesări

Comandantul poliţiei indoneziene, generalul Badrodin Haiti, a declarat că toate activităţile grupului responsabil pentru atacul comis joi la Jakarta au fost finanţate de gruparea teroristă Stat Islamic din Siria, relatează Associated Press în pagina online.

Haiti a afirmat că atacul de joi a fost finanţat de gruparea Stat Islamic prin intermediul lui Bahrun Naim, un indonezian care a petrecut un an în închisoare pentru posesie de arme, în 2011, iar acum se află în Siria, unde luptă alături de organizaţia jihadistă.

Cinci bărbaţi au atacat joi o cafenea Starbucks şi o cabină a poliţiei rutiere cu bombe improvizate, arme şi veste cu explozibili, omorând două persoane - un indonezian şi un canadian - şi rănind alte 20. Cei cinci atacatori au fost ucişi, unii în momentul în care şi-au detonat explozibilii, iar alţii de forţele de securitate. Purtătorul de cuvânt al poliţiei indoneziene, Anton Charliyan, a declarat că un steag negru al grupării Stat Islamic a fost găsit asupra unuia dintre atacatori. El a precizat că doi dintre cei cinci bărbaţi au fost condamnaţi în trecut şi încarceraţi pentru infracţiuni legate de terorism.

Generalul Badrodin Haiti l-a identificat pe unul dintre cei cinci suspecţi drept Sunakim, care a fost condamnat anterior la şapte ani de închisoare pentru implicare în antrenamente militare în stil terorist în Aceh, dar care a fost eliberat înainte de termen.

Atacurile de joi au fost comise pe fondul avertizărilor recente ale autorităţilor indoneziene conform cărora militanţii islamişti organizează un atentat de amploare. Acesta a fost cel mai grav atac din capitala Indoneziei după atentatele cu bombă care au vizat în 2002 două hoteluri, provocând moartea a şapte persoane şi rănirea a peste 50. Anterior, un atentat cu bombă comis tot în 2002, într-un club de noapte de pe insula turistică Bali, s-a soldat cu moartea a 202 persoane, majoritatea turişti străini.

Taguri articol


12