Atentat la Londra: Suspecţi identificaţi, teorii, anchete şi alegeri anticipate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
7 morţi şi aproximativ 50 de răniţi

Atentat la Londra: Suspecţi identificaţi, teorii, anchete şi alegeri anticipate

Externe 05 Iunie 2017 / 15:10 903 accesări

Cel mai recent atentat de la Londra este al treilea atac ce loveşte Marea Britanie în mai puțin de trei luni, având loc cu doar câteva zile înainte de alegerile legislative anticipate de joi, 8 iunie. Dacă scopul atentatului a fost să împiedice aceste alegeri, aşa cum se vehiculează, se pare că nu are succes deoarece Theresa May - premierul Regatului Unit - este hotărâtă să continue cu planurile sale politice, mai ales că partidul ei, Partidul Conservator, este cotat ca fiind favorit în această bătălie electorală. Poliţia britanică a anunţat, luni, că i-a identificat pe cei trei suspecți din atacul de sâmbătă. "Toate atacurile recente au, cred, un centru de greutate în primul rând intern", a declarat comandanta poliției londoneze, Cressida Dick.

Cel mai recent atentat de la Londra este al treilea atac ce loveşte Marea Britanie în mai puțin de trei luni, având loc cu doar câteva zile înainte de alegerile legislative anticipate de joi, 8 iunie. Dacă scopul atentatului a fost să împiedice aceste alegeri, aşa cum se vehiculează, se pare că nu are succes deoarece Theresa May - premierul Regatului Unit - este hotărâtă să continue cu planurile sale politice, mai ales că partidul ei, Partidul Conservator, este cotat ca fiind favorit în această bătălie electorală.

Tristul bilanţ prezentat mai sus vine după ce, săptămâna trecută, autorităţile britanice anunţau că weekend-ul va fi liniştit şi lipsit de provocări teroriste. Din păcate însă, unul dintre cele mai violente atacuri înregistrate până acum a lovit Londra sâmbătă seara, când trei indivizi, aflaţi la bordul unei camionete, au intrat în plin într-o mulțime de pietoni în zona Podului Londrei, după care au ieșit din vehicul și au atacat trecătorii cu cuțite, înainte de fi uciși de poliție. Atentatul s-a soldat cu șapte morți și circa 50 de răniți.

Poliția londoneză a afirmat luni că i-a identificat pe cei trei suspecți din atacul de sâmbătă, transmite DPA. Comandanta poliției londoneze, Cressida Dick, a subliniat că este foarte important să se stabilească dacă autorii atacului au avut complici la planificarea faptelor. "Toate atacurile recente au, cred, un centru de greutate în primul rând intern", a afirmat Cressida Dick pe postul de radio BBC, preluat de Reuters. "Există, fără îndoială, și dimensiuni internaționale în unele dintre aceste atacuri (...), dar aș spune că cea mai mare parte a amenințării cu care ne confruntăm în acest moment nu pare comandată din afară", a menționat șefa poliției londoneze.

În afară de cei trei suspecţi, poliția britanică a reținut "câteva persoane" după ce a făcut percheziții la două adrese, la primele ore ale dimineții de luni, în estul Londrei, în cadrul anchetei declanșate după atentat, informează Reuters și DPA, citând un comunicat al poliției. Potrivit locuitorilor din cartierele Barking și Newham, s-au auzit bubuituri puternice și focuri de armă. Duminică, poliția britanică a anunțat că 12 persoane au fost arestate în Barking și un bărbat de 55 de ani a fost eliberat după atacul revendicat de gruparea radicală Stat Islamic.

Premierul Theresa May a prezidat, luni, o ședință de urgență a comitetului guvernamental de securitate, pentru a discuta despre răspunsul autorităților la atentatul terorist de sâmbătă, survenit cu câteva zile înaintea alegerilor legislative anticipate de joi.12