„Atentat la siguranță! Fumatul omoară oameni din 200 de avioane prăbuşite!“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu:

„Atentat la siguranță! Fumatul omoară oameni din 200 de avioane prăbuşite!“

Sănătate 08 Septembrie 2016 / 13:32 778 accesări

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, trage un semnal de alarmă populației, în același timp politicienilor, în contextul în care, spune demnitarul, ”Comisia de Sănătate din Senat a propus amendamente care permit în realitate să se fumeze în orice spațiu închis”: ”În România mor anual 42.000 de oameni din cauza fumatului. Asta înseamnă cam 200 de avioane (de mărime mijlocie-mare) prăbuşite. Efectele fumatului nu se văd imediat, ci după 15 - 20 de ani câteodată, de aceea, pe lângă încurajarea opritului din fumat, este extrem de importantă prevenirea debutului. Mai pe româneşte, ar fi bine ca tinerii să nu se apuce de fumat”. Ministrul s-ar bucura dacă oficialii din Camera Deputaților ar da o mână de ajutor în acest sens. ”Singura condiție este ca respectivul spațiu să fie inscripționat, nu dedicat. Acesta este un atentat la siguranța tuturor cetățenilor, indiferent că sunt angajați sau angajatori, clienți sau personal de deservire, copii sau adulți. Am așadar încredere în camera decizională (Camera Deputaților) că va corecta această greșeală.

Vă mulțumesc!”, este mesajul ministrului Sănătății, postat pe pagina sa oficială de Facebook.

SUSȚINEREA MAJORITĂȚII!

”Legea se bucură de susţinerea majorităţii populaţiei din România, experienţa ţărilor europene unde această măsură a fost introdusă arată că efectele economice nu sunt deloc insurmontabile şi că efectele asupra sănătăţii publice sunt incomparabil mai mari. Nu este, de asemenea, nicidecum adevărat că am avea cea mai dură legislaţie antifumat, dar este adevărat că avem mare nevoie de acest cumul de măsuri, de restricţii fireşti şi de sprijin din partea statului şi din partea societăţii. Avem o responsabilitate, în special faţă de tinerii şi copiii României, şi trebuie să ne-o asumăm, altfel eu unul nu înţeleg care este menirea noastră în funcţii de decizie”, a subliniat Voiculescu. Legea antifumat a fost modificată în iunie de senatori, prin redefinirea spaţiului public închis - acesta fiind încadrat de pereţi de jur împrejur, prin permiterea fumatului în spaţii separate, complet izolate şi inscripţionate. ”Prin spaţiul public închis se înţelege orice spaţiu accesibil public sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, cu excepţia spaţiilor cu destinaţie locativă”, potrivit unui amendament adoptat în plen cu 76 de voturi ”pentru”. ”Fumatul este permis în spaţii separate, complet izolate şi inscripţionate special pentru această destinaţie, precum şi pe terase exterioare amenajate în acest scop”, prevede un alt amendament, propus de Comisia de sănătate. Senatul este prima cameră sesizată pentru acest proiect de lege, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

STATISTICI

”Cifrele pe mine unul mă sperie. 5% din copiii de 11 ani au fumat măcar o dată, 17% din copiii de 13 ani, 37% din copiii de 15 ani şi 52% din copiii de 16 ani. La acest ultim segment de vârstă, ponderea copiilor care fumează constant este de 29%. Ţinta este cu siguranţă ambiţioasă, dar sunt sigur că, cu un efort susţinut din partea instituţiilor statului, a societăţii civile şi a fiecăruia dintre noi, putem ajunge acolo, mai precis în intervalul de 13 - 15 ani vrem ca doar 5% din copiii să mai fumeze în anul 2035. Cum vrem să facem asta? Prin măsuri de încurajare şi astfel strategia lansată astăzi presupune prevenţie, protecţie şi încurajare”, a adăugat ministrul.

Citește și:

Ultimele zile în care se mai poate fuma în spațiile publice închise

Apocalipsa fumatului în locurile publice! Unde se poate fuma în Constanţa?

Legea Antifumat ar putea fi schimbată. Vezi ce propuneri se fac!

Taguri articol


12