ATENȚIE! Consumul cărnii de porc infestate poate avea consecințe grave!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
ANSVSA:

ATENȚIE! Consumul cărnii de porc infestate poate avea consecințe grave!

Social 03 Decembrie 2018 / 16:51 1134 accesări

Ca în fiecare an, în scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioada Sărbătorilor de iarnă, când, în mod tradițional, consumul unor cantități de alimente de origine animală crește, precum și pentru prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane (PPA), Autoritatea Națională Sanitar-Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVA) consideră necesară dispunerea unor măsuri specifice, precum și intensificarea controalelor sanitare veterinare în vederea verificării condițiilor de igienă, în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de porc și alte produse de origine animală destinate consumului uman pentru asigurarea unui climat de siguranţă pe întreg lanţul alimentar şi implicit pentru protecţia consumatorului.

RECOMANDĂRI! În afara acţiunilor specifice, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Constanţa recomandă populaţiei să achiziţioneze produsele alimentare (implicit carnea de porc şi produsele cu specific tradiţional) numai din unităţi autorizate sau înregistrate sanitar veterinar. Tot în acest sens, menţionăm că sacrificarea porcilor pentru consum public se realizează numai în abatoare autorizate, unde se realizează obligatoriu şi examenul trichineloscopic, carnea rezultată fiind marcată în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.

Sacrificarea porcilor în gospodăriile populaţiei se realizează numai pentru consum familial, examenul trichineloscopic în aceste cazuri, fiind efectuat în mod obligatoriu, de către proprietarii animalelor, în locaţiile stabilite şi special amenajate de către DSVSA Constanţa.

RISCUL CONSUMULUI DE CARNE DE PORC NETESTATĂ!

Examenul trichineloscopic este metoda principală de decelare a parazitului Trichinella spp. din carnea de porc, mistreţ, urs, cal, nutrie, parazit care poate provoca afecţiuni ce se pot finaliza chiar cu decesul persoanelor care au consumat carne infestată. Localizările cele mai frecvente ale larvelor sunt în muşchii de la baza limbii, diafragma şi pilierii diafragmatici, muşchii maseteri, muşchii intercostali, precum şi muşchii profunzi ai cefei, acestea constituind baza anatomică pentru proba recoltată în vederea analizării. Sacrificarea porcilor şi consumarea lor în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii consumatorilor.

Aceştia se supun unui risc major putându-se îmbolnăvi de trichineloză, care se poate realiza prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic care conţine larve infestante. Nu trebuie consumată nicio parte anatomică din porcul crescut în gospodăriile particulare, până la efectuarea examenului trichineloscopic şi comunicarea rezultatului. Contaminarea se face exclusiv pe cale digestivă prin consumul de carne infestată cu Trichinella spp.

Principalul rezervor al parazitului Trichinella spp. îl constituie animalele sălbatice de pe lângă locuinţe: şobolani, şoareci, câini, pisici, porci.

Prevenţia - controlul sanitar veterinar al cărnii de porc prin examen trichinoscopic; achiziţionarea cărnii de porc numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi prevenirea infestării porcilor prin deratizări pentru distrugerea rozătoarelor, respectiv a şobolanilor.

Debut - la o săptămână, apar simptome digestive şi se recomandă prezentarea la o unitate sanitară.

UNDE SE FAC EXAMINĂRILE, LA CONSTANȚA?

DSVSA Constanţa asigură examinarea trichineloscopică în punctele special amenajate aflate în sediul DSVSA Constanţa, Piaţa Brick, Piaţa Griviţei şi în cadrul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din oraşele Mangalia, Cernavodă, Medgidia şi Năvodari. De asemenea, examinarea trichineloscopică mai este asigurată în 37 de Circumscripţii de Asistenţă Veterinară diseminate pe teritoriul judeţului, conform tabelului anexat. Programul de funcţionare este în zilele lucrătoare şi zilele de sâmbătă, de la ora 8.30 la ora 17.00, iar în zilele de duminică de la ora 8.30 la ora 14.00. Tariful de examinare pentru porcul domestic este de 10,71 lei, TVA inclus. Este interzisă vânzarea porcilor vii şi comercializarea cărnii de porc în locuri neaprobate sanitar veterinar.

Totodată, în această perioadă, prin echipe special desemnate, DSVSA Constanţa va asigura verificarea condiţiilor sanitar veterinare de producere, prelucrare, depozitare, livrare, transport şi comercializare pe întreg lanţul alimentar în unităţi de vânzare cu amănuntul de tipul carmangerii, măcelării, magazine desfacere carne, hale şi pieţe agroalimentare, magazine alimentare, supermarket, hipermarket, brutării, laboratoare cofetărie - patiserie, unităţi de alimentaţie publică.

În acest sens, acţiunile sanitare veterinare vor avea ca obiectiv următoarele aspecte:

- Respectarea cerinţelor pentru înregistrarea/autorizarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor;

- Respectarea cerinţelor generale de igienă conform prevederilor legale referitoare la construcţie şi dotarea cu facilităţi şi echipamente a unităţilor de vânzare cu amănuntul, a condiţiilor de igienă şi de întreţinere a spaţiilor de prelucrare şi depozitare a alimentelor, a respectării condiţiilor de sănătate şi igienă a personalului care manipulează alimentele, a existenţei sursei de apă potabilă, a facilităţilor pentru spălarea mâinilor personalului şi a ustensilelor de lucru;

- Eligibilitatea materiilor prime privind marca de sănătate şi înscrisurile de pe etichete;

- Trasabilitatea produselor alimentare prin verificarea documentelor de provenienţă a materiilor prime destinate prelucrării şi a intrărilor de produse alimentare destinate comercializării către consumatorul final;

- Verificarea respectării cerinţelor specifice de igienă pentru manipularea, prepararea, depozitarea, expunerea şi servirea alimentelor.

Se asigură serviciul de permanenţă (24/7) în perioada 3.12.2018 - 7.01.2019, iar neconformităţile sau abaterile de la legislaţia sanitară veterinară sesizate pot fi comunicate la numărul de telefon 0786/577.007, precum şi la număr de telefon “Call Center” ANSVSA 0800.826.787.12
Pagina a fost generata in 0.205 secunde