ATENȚIE, FEMEI! Boala care este depistată în stadii avansate!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

ATENȚIE, FEMEI! Boala care este depistată în stadii avansate!

Sănătate 08 Mai 2017 / 17:14 527 accesări

Pe 8 mai se celebrează Ziua internațională de luptă împotriva cancerului ovarian, unul dintre cele mai crunte tipuri de cancer, cu o rată mică de supraviețuire. Datele statistice arată că, anual, 250.000 de femei din întreaga lume sunt diagnosticate cu cancer ovarian și, în plus, 140.000 de femei din întreaga lume mor anual din cauza acestei boli. Tot datele statistice arată că doar 45% dintre femeile cu cancer ovarian trăiesc mai mult de 5 ani de la diagnosticare, în timp ce 89% - un procent aproape dublu - dintre pacientele cu cancer mamar trăiesc la aceeași perioadă după diagnosticare. ”Cea mai mare problemă asociată cu cancerul ovarian este aceea că foarte multe femei sunt diagnosticate în stadii avansate ale bolii, când deja devine mult mai dificil de tratat. De cele mai multe ori, cancerul nu este diagnosticat din cauză că simptomele sunt asociate cu alte afecțiuni, mai puțin grave, cum ar fi problemele gastrointestinale”, potrivit specialiștilor. „Este extrem de important controlul anual pentru că pot fi depistate problemele, în urma investigațiilor de specialitate. Depistate la timp, și șansele de supraviețuire sunt mari”, a declarat șeful Clinicii de Obstetrică - Ginecologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” (SCJU) Constanța, prof. univ. dr. Vlad Tica.

DE CE NU AJUNG FEMEILE LA CONSULT?

S-ar părea că multe femei evită consultațiile periodice din mai multe motive. În primul rând, nu știu ce presupun acestea și se tem că nu se vor simți confortabil. Medicii spun, însă, că respectivul control este unul cât se poate de simplu și nu afectează nu nimic pacienta. „Pacienta va fi rugată să se dezbrace de la mijloc în jos, se va așeza pe masa ginecologică cu fața în sus și cu fundul cât mai aproape de marginea mesei. Este foarte important să fie relaxată. Medicul va examina inițial zona externă, astfel încât să se asigure că nu există iritații, secreții sau malformații de niciun fel. Această procedură nu doare. În continuare, medicul va inspecta pereții vaginali și colul uterin cu ajutorul unor valve vaginale. Nici această procedură nu doare, dar se poate ca pacienta să resimtă disconfort. Aceste două etape ale consultului ginecologic sunt esențiale, dar nu suficiente pentru a identifica posibilele probleme cu care ar putea să se confrunte pacienta. În continuare, medicul specialist recomandă eventualele teste suplimentare, ținând cont și de anamneză”, a explicat prof. dr. Dana-Lucia Stănculeanu, oncolog - Institutul Oncologic București. Pe de altă parte, unele paciente nu merg la medic pe considerentul „Nu mi se poate întâmpla mie”. Total greșit, spun medicii; cancerul ovarian, mai mult decât oricare altul, poate afecta pe oricine.

FACTORI DE RISC Printre factorii de risc, menționăm: antecedentele familiale; vârsta înaintată; nuliparitatea (absența nașterilor); debutul precoce al ciclului menstrual (sub 12 ani) și instalarea tardivă a menopauzei; infertilitatea; administrarea terapiei hormonale de substituție sau a estrogenilor.

Taguri articol


12