Atenție la ce mâncați pe 29 august! E Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Tradiții la extrem

Atenție la ce mâncați pe 29 august! E Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul

Religie 29 August 2016 / 07:25 5832 accesări

Luni, 29 august, este o zi de mare sărbătoare - prăznuirea Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul. Aceasta este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc, care se încheie pe data de 31 august. Pe 1 septembrie începe un nou an bisericesc. Sf. Ioan Botezătorul este unul dintre cei mai importanţi sfinţi din calendarul creştin ortodox. Denumit de către mai-marii Bisericii şi „înger în trup” sau „înger omenesc”, el este pomenit în trei sărbători diferite de-a lungul unui an bisericesc. Este una dintre cele mai cinstite personalităţi ale Vechiului Testament, datorită rolului său de Botezător, de aici fiind preluat obiceiul creştinării. Tăierea capului Sfântului marchează momentul muceniciei sale. Aceasta este pusă în legătură cu înfierarea păcatelor în care trăiau Irod Antipa și Irodiada, soția fratelui său. La balul oferit de ziua de naștere a lui Irod, el i-a spus Irodiadei că îi va da fiicei tot ce va cere, până la jumătate din împărăție, dacă va dansa. Salomeea, fiica, a încântat publicul și, sfătuită de mama sa, i-a cerut capul Sfântului Ioan pe o tipsie. Nevrând să-și încalce jurământul, Irod a împlinit întocmai dorința fetei.

ZI DE POST În amintirea tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, Biserica Ortodoxă a rânduit ca 29 august să fie zi de post aspru. Potrivit tradiției, există o serie de obiceiuri păstrate cu sfințenie în această zi. Astfel, de Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul se spune că este bine să nu se mănânce pepeni, pentru că forma lor amintește de cea a capului. De asemenea, nu se mănâncă usturoi, ceapă, mere, pere (în general fructe și legume rotunde, care seamănă cu un cap). Pentru că amintesc de tăierea capului Sfântului Ioan, nu se mănâncă nici roșii, struguri și nu se bea vin (fiind asociate cu sângele). Nici varză nu se mănâncă, pentru că se zice că pe varză i-a fost tăiat capul sfântului. În satul tradițional, în această zi nu se folosește cuțitul, ci totul se rupe cu mâna. Potrivit superstiţiilor şi tradiţiilor populare care încă se mai păstrează în mai multe regiuni, persoana care taie chiar şi o bucată de pâine cu cuţitul va avea o moarte cruntă. Mai mult, deoarece capul Sfântului Ioan Botezătorul a fost pus pe o tipsie, se crede că nu este bine să mâncăm pe farfurii, dar și să evităm orice vas cu fundul rotund, chiar şi dacă vrem să fierbem ceva. Totodată, se spune că dacă dai cu mătura prin casă vei tulbura liniştea morţilor. Pentru sporul familiei şi pentru alungarea bolilor, în familiile în care au murit rude în condiţii suspecte sau de moarte năpraznică se respectă în această zi momentele de reculegere şi se împart pachete cu struguri şi pâine.



12