ATENȚIE! Pufuleţi cu aromă de fum!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nu trebuie să facă parte din alimentația copiilor

ATENȚIE! Pufuleţi cu aromă de fum!

Sănătate 02 Martie 2017 / 17:22 5277 accesări

Specialiștii Asociației Pro Consumatori (APC) ne dau alte vești proaste! Nici pufuleți nu mai putem mânca. Motivul? Au o încărcătură chimică foarte mare, ”constituită din potenţiatori de gust şi arome, coloranţi, acidifianţi, emulsifianţi şi arome sintetice”. Și asta nu este tot. ”Pufuleţii sunt produse hipercalorice, cu un conţinut ridicat de grăsimi saturate şi sare, fapt care nu-i recomandă să facă parte din alimentaţia copiilor, a femeilor însărcinate şi a celor care suferă de boli cardiovasculare, renale şi sindrom metabolic”, explică președintele APC, conf. univ. dr. Costel Stanciu. APC a întocmit și câteva topuri cu mărci de pufuleți în funcție de conținutul de aditivi alimentari, sare sau acizi graşi saturaţi.

Nici pufuleți nu mai putem mânca! Asta dacă vrem să ne menținem sănătoși. Specialiștii Asociației Pro Consumatori (APC) ne dau alte vești proaste, după ce au analizat mai multe tipuri de pufuleți; studiu care face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”. Din păcate, deși sunt extrem de gustoși și preferații copiilor, aceștia nu fac parte din categoria alimentelor sănătoase. „(...) Foarte puţini părinţi cunosc faptul că există sortimente de pufuleţi cu o încărcătură chimică foarte mare, constituită din potenţiatori de gust şi arome, coloranţi, acidifianţi, emulsifianţi şi arome sintetice. Pufuleţii sunt produse hipercalorice, cu un conţinut ridicat de grăsimi saturate şi sare, fapt care nu-i recomandă să facă parte din alimentaţia copiilor, a femeilor însărcinate şi a celor care suferă de boli cardiovasculare, renale şi sindrom metabolic”, a declarat președintele APC, conf. univ. dr. Costel Stanciu. În cele 32 de produse analizate s-au identificat 15 tipuri de aditivi alimentari, după cum urmează: monoglutamat de sodiu, 5-ribonucleotide disodice, inozinat disodic, guanilat disodic, curcumina, anato, lecitină de soia, acid malic, extract de boia de ardei, carbonat de calciu, mono şi digliceride ale acizilor graşi, acetaţi de sodiu, acid lactic, lactat de calciu şi acid citric. În sortimentele analizate s-au identificat şi o serie de arome artificiale, cum ar fi: aromă de pizza, aromă de bacon, aromă de ciuperci, aromă de paprika şi aromă de fum.

STATISTICI! Specialiștii APC au întocmit și o statistică, astfel: 59% din produsele analizate conţin o cantitate mai mare de 5 grame acizi graşi saturaţi, astfel de produse nu sunt recomandate copiilor; 38% din produsele analizate conțin între 1 şi 8 aditivi alimentari; 38% din produsele analizate conţin arome sintetice; 34% din produsele analizate conţin sare iodată; 31% din produsele analizate conţin între 2 grame de sare şi 3 grame de sare per 100 grame produs; 22% din produsele analizate conţin potenţiatori de gust şi aromă; 22% din produsele analizate conţin extract de drojdie; conținutul de caşcaval pudră variază între 0,1% și 0,5%.

TOP MĂRCI PUFULEȚI ÎN FUNCȚIE DE ADITIVI! Pentru a veni în sprijinul consumatorilor, APC a considerat utilă realizarea unor topuri. Iată top 5 mărci de pufuleți, în funcție de numărul de aditivi alimentari: 1. Star - Pufuleţi cu caşcaval, conţine 8 aditivi alimentari; 2. Star- Snacks din făină de porumb cu aromă de ardei chili dulce - 5 aditivi alimentari; 3. Gusto - Pufuleţi cu surprize - 4 aditivi alimentari; 4. Star - Pufuleţi pizza - 3 aditivi alimentari; 5. Chio - Snack din porumb cu gust de arahide, respectiv Pufuleţi cu caşcaval, conţin fiecare câte 2 aditivi alimentari.

TOP MĂRCI PUFULEȚI ÎN FUNCȚIE DE ACIZI GRAȘI SATURAȚI! În ceea ce privește topul mărcilor de pufuleți după conţinutul de acizi graşi saturaţi per 100 grame produs, APC prezintă: 1. Gusto - Pufuleţi cu înveliş de cacao. Snacksuri din mălai extrudat cu 80% înveliş de cacao, conţine 20,4 grame de acizi graşi saturaţi; Gusto - Pufuleţi cu cacao cu zmeură, conţine 20,4 grame de acizi graşi saturaţi; 2. Gusto - Pufuleţi cu surprize, conţine 15 grame acizi graşi saturaţi; 3. Gusto - Pufuleţi cu caşcaval, conţine 14,4 grame acizi graşi saturaţi; 4. Star - Snacks din făină de porumb cu aromă de ardei chili dulce, conţine 14 grame acizi graşi saturaţi; Star - Pufuleţi cu caşcaval, conţine 14 grame de acizi graşi saturaţi; 5. Mega Image (365) - Snacks din mălai grişat cu brânză, conţine 13,6 grame de acizi graşi saturaţi.

SFATURI EXTREM DE IMPORTANTE! Dr. Florin Ioan Bălănică, specialist în medicina personalizată, nutriție și nutrigenomică, fondator al Școlii pentru Sănătate și Longevitate, membru al Academiei Americane de Nutriție și Dietetică, reprezentant pentru România al Organizației Europene pentru Medicina Stilului de Viață (ELMO), citat de APC, aduce sfaturi extrem de importante: „(...) consumul excesiv de pufuleţi poate afecta dezvoltarea

cognitivă a copilului, îl agită şi îi poate afecta percepţiile şi comportamentul. Dragii mei, nu mâncaţi numai de plăcerea gustului, care este oricum pervertit de amelioratorii de gust cu care deja ne-am obişnuit, sau doar ca să ”umpleţi maţul”, cum se spune în popor, mâncați ca să vă hrăniţi cu nutrienţi. Dacă vom continua aşa, copiii noștri nu vor mai recunoaşte gustul salatei, ţelinei sau spanacului, ci vor căuta gusturile contrafacute cu care s-au obişnuit în copilărie. (...) Există soluţii alternative pentru pufuleţi, respectiv chipsuri din spanac, biscuiţi din ovăz, fructe sărace în zahăr (kiwi, ananas, fructe de pădure, măr verde) sau sâmburi (nuci, migdale, fistic, dar în cantități mici) etc.”.

POT DECLANȘA BOLI! Nutriţionistul Dumitru Balan a explicat, la rândul său, că nu se află în postura de a recomanda consumul pufuleţilor sau snacksurilor din făină de cereale, întrucât ingestia acestor alimente procesate nu face decât să crească şi mai mult nivelul culturilor fungice din intestin, instaurând în cele din urmă şi un nivel ridicat al permeabilităţii intestinale. „Acest fenomen este asociat cu declanşarea multor probleme de sănătate în rândul celor infectaţi cu Candida, simptomatologia rezultată fiind extrem de complexă. Afecţiunile cronice precum dermatitele, alergiile, intoleranţele alimentare, diabetul sau bolile inflamatorii intestinale se acutizează în stadiul existenţei unui exces de culturi fungice în intestin, iar ingredientele conţinute în pufuleţi sau în celelalte produse alimentare de acest gen nu reprezintă decât combustibilul perfect care încurajează şi mai mult proliferarea fungilor. În plus, fungii eliberează în organism câteva sute de tipuri de toxine, dar şi etanol pur (alcool), destabilizând şi mai mult organismul. Analizând structura compoziţiei pufuleţilor, sesizez destul de clar că aceste produse nu conţin micronutrienţi sănătoşi precum vitaminele, mineralele, enzimele, antioxidanţii sau acizii graşi esenţiali anti-inflamatori care să întreţină cu adevărat

viaţa în interiorul nostru, ci mai degrabă un complex de macronutrienţi pro-inflamatori”, atenționează nutriționistul, care completează că ”nu avem nicio certitudine că aceste cereale nu ar fi modificate genetic și că excesul sodiului va destabiliza echilibrul electrolitic al organismului, în timp ce uleiurile vegetale rafinate, potenţiatorii de arome, diversele proteine animale sau vegetale hidrolizate, zahărul şi pesmetul vor săpa şi mai adânc în interiorul organismului, alimentând inflamaţia intestinală”.

Întregul articol îl puteți accesa la adresa http://www.apc-romania.ro/ro/i-pufuleti-cu-aroma-de-fum-si-alte-bazaconii/NDUwLTE.html.



12