Atenţionare de călătorie emisă de MAE: în Grecia, ploi şi furtuni puternice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Atenţionare de călătorie emisă de MAE: în Grecia, ploi şi furtuni puternice

Externe 29 Septembrie 2018 / 12:07 611 accesări

Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenţionare de călătorie pentru Grecia, unde sâmbătă şi duminică sunt aşteptate ploi şi furtuni cu vânt puternic şi valuri mari. Fenomenele meteorologice vor afecta Peloponezul, Insulele Ciclade şi Creta, fiind impuse restricţii de navigaţie pe unele linii maritime. Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Elenă că Serviciul de Meteorologie grec a actualizat o atenţionare de înrăutăţire a vremii, pentru sâmbătă şi duminică, în acest interval fiind prognozate ploi şi furtuni cu vânt în rafale, ce vor ajunge până la 9-10 Beaufort (viteză de aproximativ 95 kilometri pe oră, cu valuri peste 10-12 metri). Fenomenele menţionate vor afecta, sâmbătă, sudul şi estul Peloponezului, Cicladele de Vest şi Creta, iar duminică - Creta, Peloponez şi sudul Cicladelor.

Pe fondul stării vremii nefavorabile, autorităţile elene au anunţat restricţii de navigaţie pe liniile maritime. Astfel, Rio-Antirrio, Arkitsa-Edipsos, Kavala-Prinos sunt închise, pe Kyllini-Zakynthos, Kyllini-Kefalonia, Igoumenitsa-Corfu - navigaţia se efectuează numai din dispoziţia comandantului.

Potrivit MAE; autorităţile portuare elene au ridicat vineri, interdicţia de circulaţie a vapoarelor din porturile Pireu, Rafina şi Lavrio.

Detalii despre evoluţia vremii se pot obţine accesând portalurile http://www.meteoalarm.eu/ro_RO/0/0/GR-Grecia.html şi http://www.hnms.gr/emy/en/index_html.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106728879, +302106728875 şi cel al Consulatului General la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCR) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al Ambasadei României în Republica Elenă: +306978996222 şi cel al Consulatului General al României la Salonic: +306906479076.

MAE recomandă consultarea paginilor de Internet http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte că românii care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.12