Au existat cazuri de vaccinări anti-Covid cu reacții adverse pe termen lung?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Au existat cazuri de vaccinări anti-Covid cu reacții adverse pe termen lung?

Sănătate 04 Aprilie 2021 / 10:10 583 accesări
Foto: pexels.com

Foto: pexels.com

Conform Ministerului Sănătății, până în prezent nu s-au observat efecte adverse pe termen lung care să apară după vaccinare.

Vaccinurile sunt cele mai reglementate și verificate substanțe de uz medical, fiind supuse testării continue. Astfel, atunci când anumite reacții adverse apar, acestea sunt verificate și, dacă se demonstrează că vaccinul sau un lot al vaccinului este cauza, atunci vaccinul sau, respectiv, lotul, sunt retrase din uz (precum în cazul Rotashield).

La fel ca alte medicamente, efectele adverse după vaccinare sunt o realitate, însă, până în prezent, nu s-a demonstrat o relație între vaccinare și efecte adverse, care să apară la ani de zile după administrarea unui vaccin.

Majoritatea reacțiilor adverse minore, locale (durere la locul injectării) sau generale (febră) apar în primele ore de la vaccinare. În unele cazuri, reacțiile adverse severe pot apărea în câteva ore până la câteva zile de la vaccinare.

Mai multe studii au analizat loturi mari de pacienți cu anumite boli (cancere, boli neuropsihiatrice, boli autoimune etc.), despre care există teama că ar putea fi cauzate de reacții adverse apărute din cauza vaccinării. Aceste studii au demonstrat că nu există o relație de cauzalitate între cele două. Cu alte cuvinte, nu s-a demonstrat că anumite boli sunt determinate de vaccinare, riscul de a le dezvolta fiind identic cu riscul în populația nevaccinată.

Există mai multe platforme, atât la nivel local, cât și la nivel internațional, unde reacțiile adverse pot fi raportate de persoanele vaccinate sau de medici.

Peste 652 de milioane de doze de vaccin contra Covid-19 au fost administrate în 151 de țări, ritmul mediu zilnic de vaccinare ajungând săptămâna aceasta la 17,2 milioane de doze, potrivit Bloomberg.

În România, la final de martie, a fost depășit pragul de două milioane de persoane vaccinate împotriva Covid, dintre care peste un milion au primit ambele doze.Ştiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.6902 secunde