Au început Campionatele Naționale de box pentru seniori

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Au început Campionatele Naționale de box pentru seniori

Sport 08 Noiembrie 2017 / 20:24 1397 accesări
Petrică Purcaru a fost eliminat încă de la primul meci susținut la Naționalele de box

Petrică Purcaru a fost eliminat încă de la primul meci susținut la Naționalele de box

Miercuri, la Circul Globus din Capitală, au început Campionatele Naționale de box pentru seniori, la care participă 66 de pugiliști de la 37 de cluburi. Publicul bucureștean are șansa de a vedea la lucru cei mai buni boxeri români, de la Mihai Nistor și Bogdan Juratoni până la Robert Jitaru și Andrei Arădoaie, ultimii doi fiind campioni europeni Under-22 la competiția din acest an, de la Brăila.

66 de boxeri la 10 categorii înseamnă extrem de puțin pentru o țară ca România. La categoriile 46-49 kg și 52 kg s-au înscris doar câte doi sportivi, astfel că nu se vor acorda și medalii de bronz! La categoriile 56 kg și 60 kg, toți cei 4 înscriși vor pleca acasă cu o medalie! Surprinzător, la categoria +91 kg, unde Mihai Nistor este marele favorit, s-au mai înscris încă 10 pugiliști. 9 boxeri sunt înscriși la categoria 64 kg, 11 la 69 kg, 12 la 75 kg, 5 la 81 kg și 6 la 91 kg.

Doar doi sportivi legitimați la cluburi din județul Constanța sunt prezenți la București. Unul dintre ei, Petrică Purcaru (CS Năvodari, antrenori Ablalim Ferodin și Marcel Jipeanu), a fost eliminat încă din primul tur al categoriei 69 kg, fiind învins de Tomas Baias, de la Universitatea Cluj, prin inferioritate în repriza a treia. „A fost o înfrângere stupidă, cum nu am mai văzut în viața mea, deși sunt în box de atâția ani. Eram la conducere pe buletinele de arbitraj și mai erau cam 20 de secunde din ultima repriză. La un clinci, adversarul l-a împins pe Petrică, iar acesta, pe un fond de oboseală, cred că s-a împiedicat și a căzut pe spate. S-a ridicat imediat, dar era puțin amețit. Văzându-l așa, deși nu fusese lovit cu pumnul de adversar, arbitrul de ring l-a numărat. Când a văzut că Purcaru e la fel de amețit, a pus capăt meciului. Are un cucui destul de mare și îi vom face un control medical, pentru orice eventualitate”, a declarat Ablalim Ferodin.

Reamintim că Purcaru practică de câțiva ani, cu mare succes, și kick-box, și kempo, în cadrul clubului Kempo Năvodari. În urmă cu trei săptămâni, el a obținut o victorie aplaudată în cadrul galei de kick-box Colosseum Tournament 4.

Al doilea pugilist constănțean este Cristian Maftei, de la Callatis Mangalia, care activează la categoria 75 kg. Joi seară, în primul său meci, sportivul antrenat de Nicu Chioveanu a boxat cu Mihai Dumitru (CS Mioveni)

PREȘEDINTELE VASILE CÎTEA SUSȚINE CĂ LA FR BOX VA FI BINE DIN 2018

Președintele Federației Române de Box, Vasile Cîtea, a susținut miercuri, cu prilejul unei conferințe de presă organizate la sediul MTS, că după mai mult de doi ani și jumătate fără finanțare de la Ministerul Tineretului și Sportului lucrurile vor intra în normalitate începând cu anul 2018. FR Box a dat în judecată MTS, în privința unei datorii de 250.000 lei pretinse de minister, care datează de la organizarea CE 2014 de box feminin de la București. După ce a stins datorii de peste 2 milioane lei către terți și a finalizat 16 procese pe rol, FR Box nu poate primi finanțare de la MTS, până la rezolvarea litigiului de 250.000 lei.

Vasile Cîtea a precizat că, indiferent de verdictul pronunțat pe 6 noiembrie, va achita suma pentru ca federația să poată primi finanțarea începând cu 2018, iar în cazul în care a câștigat procesul va căuta să obțină și o compensație pentru cei doi ani și jumătate cât federația a supraviețuit fără finanțare din bani publici. În această lungă perioadă fără finanțare, boxul a trebuit să reziste fără participări la turnee internaționale, fără cantonamente ale loturilor naționale și fără toată logistica necesară pregătirii marii performanțe.

Vasile Cîtea a salutat și succesul FR Box, care a reușit să câștige la mare luptă organizarea pentru al doilea an consecutiv a Campionatelor Europene Under-22, competiție pe care federația europeană EUBC o asimilează cu cea de seniori, până la maxim 22 de ani. CE Under-22, găzduită de Brăila în acest an, va avea loc anul viitor la Tîrgu Jiu, unde autoritățile locale vor asigura 60.000 euro din bugetul total de 200.000 euro, ce va fi completat de FR de Box din sponsorizări și parteneriate.

Cîtea a subliniat că în 2018 nu se vor organiza Campionate Europene sau Mondiale de seniori, astfel că turneul de la Tîrgu Jiu va fi atractiv pentru cei mai buni boxeri europeni de maximum 22 ani. La competiția europeană de la Brăila, din acest an, au participat 180 boxeri din 30 de țări.

Vasile Cîtea a opinat că Mihai Nistor, Bogdan Juratoni, Robert Jitaru, Andrei Arădoaie și Răzvan Filip, ultimul fiind bronz la Europenele de tineret de anul acesta, sunt sportivii care au mari șanse să se bată pentru calificarea la JO 2020 de la Tokyo.12