Auchan România, amendat cu 30.000 de lei. Vezi motivul!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
5 persoane mai sunt internate la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța

Auchan România, amendat cu 30.000 de lei. Vezi motivul!

Măsuri au fost luate și de DSVSA Constanța!
Sănătate 26 Decembrie 2015 / 15:48 3220 accesări

Sursa foto: Director ANPC Paul Anghel - Facebook

Sursa foto: Director ANPC Paul Anghel - Facebook

Sursa foto: Director ANPC Paul Anghel - Facebook

Sursa foto: Director ANPC Paul Anghel - Facebook

O echipă a Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanța a efectuat sâmbătă, 26 decembrie, un control la sectorul Gastronomie din magazinul Auchan din Constanța, după ce mai mulți clienți s-ar fi plâns că li s-a făcut rău după ce au mâncat de acolo diferite preparate.
„În urma verificărilor s-a găsit la comercializare o cantitate de 15.3kg preparate culinare ( orez sarbesc, piure cartofi, paste cu pui, piep pui rotisat, cotlet la grătar ) care nu respectă condițiile de depozitare. De asemenea, în spațiul de depozitare s-a găsit o cantitate de 98.53kg piftie de curcan, piftie porc, ruladă de spanac cu branză, carne fiartă porc, carne la garniță, crema de zahăr ars având data durabilității minimale depășită.
În spațiul de depozitare se afla o cantitate de 26.54kg materie primă (merluciu, file somon, medalion somon, păstrăv) cu etichete reprezentând data decongelării 23.12.2015, la care decongelarea s-a făcut în condiții improprii (imersate în apă) ce a condus la deprecierea acestora, produsele având miros necorespunzător.
Întreaga cantitate de preparate culinare și materie primă (140 kg) a fost oprită definitiv de la comercializare și retrasă din circuitul consumului uman.
Pentru deficiențele constatate SC Auchan Romania SA a fost sancționată contravențional cu amendă de 30.000 lei și s-a dispus oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor“, potrivit unui comunicat al Comisariatului. Controlul a fost efectuat sub îndrumarea directorului ANPC România, Paul Anghel.

18 persoane au ajuns începând cu 23 decembrie la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța cu semne ale toxiinfecției alimentare. Toți au rămas internați pentru a li se acorda îngrijirile specifice. Totodată li s-au recoltat și probe, apărând suspiciunea de infecție cu salmonella. Unul dintre pacienți ne-a spus că a cumpărat de la hipermarketul Auchan musaca dar și alte preparate din sectorul de gastronomie și nu după mult timp după ce le-a mâncat a început să se simtă rău. „ Aveam stări de vomă, scaune diareice și dureri abdominale”, a spus bărbatul. S-ar părea că și restul persoanelor internate in SCBI sunt cu suspiciuni ale toxiinfecției alimentare după ce ar fi mâncat din același hipermarket.

Reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Județeană Constanța au demarat o anchetă epidemiologică pentru a vedea exact care au fost cauzele care au dus la îmbolnăvirea celor 18 clienți ai Auchan. Directorul general al DSPJ Constanța Ec. Cristina Schipor a declarat că va anunța rezultatele imediat după ce se va încheia ancheta. Și celelalte instituții direct răspunzătoare sunt în cercetări.

UPDATE:

Sancțiuni și de la DSVSA Constanța!

Și specialiștii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Constanța au luat măsuri în acest caz. Dr. Cristina Linte, purtătorul de cuvânt al Direcției, a declarat, pentru ”Telegraf”, că în data de 26 decembrie au întreprins, la rândul lor, o acțiune de verificare, în urma căreia au fost retrase de la comercializare 327,24 kilograme de alimente preparate, care erau improprii consumului uman. ”Întreaga cantitate a fost dată spre unitatea de neutralizare”, a adăugat purtătorul de cuvânt. Și veterinarii au prelevat probe din alimente, urmând ca în câteva zile să se mediatizeze rezultatul. Pentru neregulile constatate au fost aplicate sacțiuni contravenționale în valoare de 2.000 de lei, dar s-a luat și măsura de sistare a activității, până la remedierea deficiențelor constatate. Unitatea este monitorizată și de către veterinari.

Nu este pentru prima dată?!

Nu este pentru prima dată când unii clienți ai Auchan reclamă neconformități. M.M., de 34 de ani, din Constanța, s-a plâns că, în vară, a cumpărat de la sectorul de gastronomie câteva preparate pe care le-a mâncat acasă împreună cu copilul ei. La scurt timp, acestuia i s-a făcut rău, după care și ei. ”Am vomat amândoi, am avut scaune diareice. Altceva în ziua respectivă nu mai mâncasem. Acum că am auzit incidentul, mi-am dat seama despre ce a fost vorba. Slavă Domnului că a trecut totul cu bine atunci”, a spus femeia.

UPDATE 2:

Doar 5 persoane mai erau internate, duminică!

Numărul total al prezentărilor la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Constanța a fost, potrivit ultimelor informații date de către DSPJ, de 21. Din total, doar 12 au acceptat îngrijirea pe patul de spital, restul preferând să urmeze tratamentul în ambulator, fiind perioada Sărbătorii Crăciunului. Directorul DSPJ, ec. Cristina Schipor, a declarat, pentru ”Telegraf”, că, în prezent, mai sunt internate doar 5 persoane. ”Știm că mai sunt spitalizate 5 persoane. Sunt bine, starea lor de sănătate nu pune probleme”, a declarat directorul DSPJ. Marți sau miercuri se așteaptă rezultatele analizelor prelevate atât de la personalul angajat (probe de coprocultură și exudate), cât și de pe suprafețele de lucru.12