Autoportrete ale plasticienilor români, expuse la Muzeul de Artă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Autoportrete ale plasticienilor români, expuse la Muzeul de Artă

Cultură 17 August 2007 / 00:00 872 accesări

Muzeul de Artă din Constanţa deţine un patrimoniu complex, din care fac parte lucrări de pictură, grafică, sculptură şi artă decorativă, create de plasticieni români din perioada modernă şi contemporană. Printre temele abordate de artiştii plastici autohtoni se numără şi autoportretul, subiect care se regăseşte şi în patru tablouri expuse permanent la instituţia muzeală constănţeană, pictate de Eustaţiu Stoenescu, Ştefan Dimitrescu, Camil Ressu, Sabin Popp şi Tache Papatriandafil.

Autoportretul realizat de Eustaţiu Stoenescu (1884 - 1957) este realizat în tuşă liberă, într-o gamă restrînsă de culori, brunuri şi griuri. „Figura artistului se desprinde de fundal, care este foarte închis la culoare, existînd, astfel, un contrast între umbră şi lumină”, a declarat muzeograful Ana Roşoga, din cadrul Muzeului de Artă. Pe de altă parte, autoportretul creat de Ştefan Dimitrescu (1886 - 1933) este ilustrat pe un fundal deschis, chipul fiind pictat în brunuri şi tonuri de orange.

„Camil Ressu (1880-1963) este prezent în expoziţia permanentă a muzeului nostru cu un autoportret realizat în tonuri subtile de maro, de la sienna naturală pînă la brunuri şi bejuri intermediare. Avem, deci, o paletă restrînsă de culori, prin care plasticianul şi-a realizat propriul portret foarte expresiv, din punct de vedere plastic”, a adăugat muzeograful Ana Roşoga. La rîndul său, Sabin Popp (1896-1928) a realizat un autoportret într-o gamă cromatică complementară, roşu-verde, faţa fiind ilustrată într-un mod aproape caricatural, datorită zîmbetului larg, care este mai rar întîlnit în artă, la un portret. „Mai deosebit la acest autoportret, în afară de expresia feţei, este fesul roşu pe care îl poartă, piesă de îmbrăcăminte turcească”, a precizat Ana Roşoga.

Tache Papatriandafil (1903-1956) a realizat un portret propriu într-o gamă restrînsă de culori, alegînd să folosească griurile colorate. Ca şi celelalte autoportrete, şi cel creat de Tache Papatriandafil este realizat în tehnica ulei pe pînză, iar dimensiunile tablourilor expuse la Muzeul de Artă variază.Ştiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.1324 secunde