Autorităţile locale vor putea contracta mai multe credite din 2007

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Autorităţile locale vor putea contracta mai multe credite din 2007

Justiție 19 Iulie 2006 / 00:00 1183 accesări

În urma modificărilor aduse Legii finanţelor publice locale, act normativ care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2007, autorităţile administraţiei publice locale vor putea majora limita de îndatorare, de la 20% la 30% din totalul veniturilor proprii, iar procentajul alocat bugetelor locale din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat va urca de la 63% la 82%. Consiliile locale şi cele judeţene vor decide, la propunerea ordonatorului principal de credite, contractarea sau garantarea de împrumuturi interne sau externe cu votul a minimum jumătate plus unu din numărul consilierilor, în prezent fiind necesar votul a două treimi. Autorităţile administraţiei publice locale vor putea realiza aceste operaţiuni numai cu avizul comisiei de autorizare a împrumuturilor locale, a cărei componenţă şi funcţionare se stabileşte prin hotărîre de Guvern. În prezent, consiliile locale pot aproba angajarea de împrumuturi interne fără garanţia statului, cu condiţia informării prelabile a Ministerului Finanţelor Publice, avizul comisiei fiind necesar doar în cazul creditelor externe.

Prevederile privind votul în consiliul local şi condiţiile de contractare a împrumuturilor intră în vigoare vineri, 21 iulie, la trei zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial. În categoria instrumentelor datoriei publice locale au fost incluse, alături de titlurile de valoare şi împrumuturile de la instituţiile de credit, şi leasingul financiar, creditul furnizor şi garanţia locală. Autorităţile publice locale vor primi o cotă de 82% din sumele reprezentînd impozit pe venit încasate pe teritoriul lor, faţă de 63% cît prevede legislaţia actuală. La nivelul judeţelor, cotele defalcate din impozitul pe venit se împart în pondere de 47% la bugetele comunelor, oraşelor şi municipiilor, cu 11 puncte procentuale peste nivelul actual, iar pentru bugetul judeţului va fi alocat 13%, în creştere cu trei puncte comparativ cu nivelul actual. În contul distinct al direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene vor fi virate sume reprezentînd 22% din totalul veniturilor, pentru echilibrarea bugetelor locale, faţă de 17% cît este în prezent. Aceste cote pot fi majorate, în cazuri speciale, prin legea bugetului de stat, potrivit actului normativ.

Sumele defalcate pentru bugetele locale din unele venituri ale bugetului de stat vor fi acordate judeţelor în funcţie de anumite criterii. Primul dintre acestea, cu o proporţie de 70%, este capacitatea financiară, calculată în funcţie de impozitul pe venit pe cap de locuitor. Al doilea criteriu este suprafaţa judeţului, cu o pondere de 30%. Din sumele defalcate de la bugetul de stat şi din cota de 22% alocată judeţelor din impozitul pe venit, bugetele proprii ale judeţelor vor primi 27%, iar bugetele comunelor şi oraşelor diferenţa. Această diferenţă va fi repartizată în proporţie de 80%, în două etape, prin decizie a directorului direcţiei finanţelor publice judeţene, în funcţie de populaţie, suprafaţa din intravilanul unităţii administrativ - teritoriale şi capacitatea financiară a autorităţii locale. Un procent de 20% din sumă va fi alocată prin hotărîre a consiliului judeţean pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală, pentru proiecte de infrastructură care necesită cofinanţare locală.



12