Autorităţile propun Ministerului Mediului modificarea legislaţiei pentru reabilitarea Cetății Histria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Autorităţile propun Ministerului Mediului modificarea legislaţiei pentru reabilitarea Cetății Histria

Administrație 15 Martie 2023 / 11:29 548 accesări

Autorităţi locale şi centrale au discutat marţi, la Constanţa, despre necesitatea modificării legislaţiei de mediu astfel încât să poată fi reabilitată şi pusă în valoare Cetatea Histria, monument istoric aflat în zona protejată a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

Potrivit Asociaţiei de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Constanţa (ADDJC), realizarea proiectului "Restaurarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Histria" de către autorităţile constănţene este blocată de 9 ani, ca urmare a "hăţişurilor legislative şi birocratice".

"În urma dezbaterii, soluţia găsită de autorităţi, după nu mai puţin de 9 ani de când proiectul a fost blocat în hăţişuri legislative şi birocratice, a fost propunerea către Ministerul mediului, apelor şi pădurilor de modificare a legislaţiei de mediu, prin OUG, astfel încât Cetatea Histria, monument istoric aflat în zona protejată a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, să poată fi reabilitată. Conform actualei legi, orice intervenţie în zona protejată a Deltei Dunării, în afara acţiunilor de cercetare şi control, este interzisă, ceea ce înseamnă şi interzicerea lucrărilor de reabilitare a sitului Cetăţii Histria", se arată într-un comunicat de presă transmis de ADDJC.


La întâlnirea de lucru desfăşurată la sediul Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, preşedintele instituţiei, Mihai Lupu, a subliniat că este vorba despre reabilitarea unuia dintre cele mai importante monumente istorice ale României.

"Există dosarul întocmit pentru UNESCO, care cuprinde toate detaliile legate de istoria sitului, de starea lui actuală. Există toate detaliile tehnice privind această zonă. Este foarte important să găsim soluţia cea mai bună şi cea mai rapidă pentru a demara lucrările de reabilitare a Cetăţii. Această soluţie, aşa cum am înţeles argumentele discutate la întâlnirea de astăzi, trebuie să vină prin schimbarea legislaţiei de mediu. Altfel, acest proiect nu poate fi demarat şi nu avem nicio alternativă pentru a reabilita unul dintre cele mai importante monumente istorice ale României. Vorbim despre Cetatea Histria, întemeiată în secolul VII î.Hr., atestată drept prima colonie grecească de la Pontul Euxin şi, totodată, prima aşezare urbană de pe teritoriul actual al României", a declarat reprezentantul CJ Constanţa, citat în comunicat.


Guvernatorul Deltei Dunării, Gabriel Teodosie Marinov, a afirmat, la rândul său, că soluţia cea mai simplă şi rapidă de rezolvare a problemei este modificarea, prin OUG, a Legii 82/1993, astfel încât proiectul "Restaurarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Histria" să primească avizul de mediu şi să poată demara.Ştiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.1187 secunde