Autorizații de construire în Ierusalimul de Est, anulate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Autorizații de construire în Ierusalimul de Est, anulate

Externe 28 Decembrie 2016 / 14:09 450 accesări

Autoritățile locale din Ierusalim au anulat votul cu privire la acordarea unor autorizaţii pentru construirea a aproape 500 de locuințe noi pentru evrei, în zona de est a orașului, a anunțat un oficial municipal, aparent într-un efort de a detensiona relațiile cu SUA. Hanan Rubin, un oficial municipal, a indicat că această decizie s-a luat la cererea premierului Benjamin Netanyahu, cu câteva ore înaintea unui discurs al secretarului american de Stat, John Kerry, în care acesta urmează să-și prezinte viziunea privind încheierea conflictului între israelieni și palestinieni. ”Premierul a spus că deși susține dezvoltarea în Ierusalim, nu trebuie să inflamăm și mai mult situația”, a declarat Rubin. Oficialul a mai precizat că autoritățile urmau să decidă asupra acordării a 492 autorizaţii de construire în zonele Ramot și Ramat Shlomo, care au fost ocupate de Israel în urma războiului din 1967. Comisia care se ocupă cu acordarea autorizațiilor de construcție ar putea să decidă asupra acestei chestiuni la o dată viitoare.

Consiliul de Securitate ONU a adoptat, vineri seară, o rezoluţie istorică prin care se cere suspendarea activităţilor israeliene de colonizare în Cisiordania, în contextul în care administraţia Obama a refuzat cererea lui Benjamin Nentanyahu şi a lui Donald Trump de a bloca iniţiativa prin veto. SUA, unul dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate ONU, s-au abţinut de la vot, permiţând adoptarea rezoluţiei antiisraeliene cu 14 voturi pentru şi niciunul împotrivă. Rezoluţia arată că ”toate coloniile evreieşti de pe teritoriile palestiniene ocupate după anul 1967, inclusiv din Ierusalimul de Est, nu au nicio validitate legală”. Rezoluţia cere încetarea tuturor activităţilor israeliene de colonizare, argumentând că măsura este esenţială pentru menţinerea soluţiei coexistenţei a două state. Potrivit rezoluţiei, ”toate activităţile israeliene de colonizare sunt încălcări flagrante ale reglementărilor internaţionale”.

”SUA au conspirat împotriva Israelului, permitând adoptarea de către Consiliul de Securitate a rezoluţiei anticolonizare”, a acuzat, după vot, Benjamin Netanyahu, în timp ce viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, a avertizat că lucrurile se vor schimba la ONU după începerea mandatului său. Secretarul de Stat american, John Kerry, a argumentat că ”rezoluţia condamnă, în mod corect, acţiunile de instigare şi activităţile de colonizare” și a îndemnat atât Israelul, cât şi Autoritatea Palestiniană să relanseze negocierile în sensul soluţiei coexistenţei a două state, israelian şi palestinian.12
Pagina a fost generata in 0.2201 secunde