Avans zero pentru creditul Prima Casă?!?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
E oficial - suntem conduși de idioți

Avans zero pentru creditul Prima Casă?!?

Economie 10 Noiembrie 2016 / 16:27 1816 accesări

Garanțiile statului pentru Prima Casă nu apar, prin derogare de la lege, în datoria publică. Ăsta da cadou toxic pentru generațiile viitoare!

Garanțiile statului pentru Prima Casă nu apar, prin derogare de la lege, în datoria publică. Ăsta da cadou toxic pentru generațiile viitoare!

Cercetătorii britanici au arătat că miniștrii din România suferă de sindromul minții liniștite. Mai exact, când ai o funcție călduță și mult prea bine plătită, creierul ți se odihnește prea tare și începe să emită aberații. Ministrul Dezvoltării, Vasile Dîncu, spre exemplu, vrea un buget și mai mare la Prima Casă, plus posibilitatea de da credite pe 30+ ani fără avans familiilor tinere, cu venituri mici, care nu-și permit să plătească 5% înainte. E o idee excelentă, dacă planul tău e să falimentezi țara! Datul de credite de 50.000+ euro săracilor a dus la un super happy-end în 2008, nu-i așa? O criză mondială de proporții. Doar atât...

IDEI NĂSTRUȘNICE Programul-subvenție Prima Casă nu dispare, deși ar cam fi cazul, ba chiar autoritățile au idei năstrușnice, dorind să ofere familiilor tinere șansa de a-și lua o locuință... fără avans. Anunțul a fost făcut joi de ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Vasile Dîncu - „Sperăm, după negocierile pe care le-am avut anul acesta cu Ministerul Finanțelor, să avem în 2017 un buget de câteva ori mai mare, pentru că Prima Casă este cu adevărat un program de succes, care a performat foarte bine. Dar vom încerca să-l optimizăm. Poate că este necesar să ne gândim un pic la condiții, să corelăm avansul cu veniturile pe care le au familiile tinere. Pentru multe dintre ele, 5 - 15% din valoarea unei locuințe este poate prea mult. Este și greu de obținut un credit standard; așa că ne gândim la facilitarea accesului la creditele Prima Casă“. Ba mai mult, autoritățile ar vrea ca durata creditelor să fie... extinsă, pentru ca oamenii să ajungă mai ușor la locuințe sociale (!?!). De ce? Pentru că Prima Casă este, până la urmă, o formă de sponsorizare a locuințelor pentru tineri, deci are o dimensiune socială. Întrebat dacă avansul cerut acum, de 5%, ar trebui să scadă la zero, Dîncu a spus că se vor face analize - „Chiar și 5%, pentru unele familii care nu pot obține un credit, este o sumă foarte mare. Intenția noastră e ca și veniturile mici să fie luate în considerare (ca și criteriu - n.r.)“.

CE IDIOȚI! Deci, să recapitulăm - subvenția Prima Casă (dată, de fapt, doar pentru a ține bancherii fericiți) ESTE creditarea ipotecară din România. Fără acest ajutor, nu s-ar vinde împrumuturi de gen, în mare pentru că avansurile sunt uriașe și, totodată, pentru că băncile nu se grăbesc să riște atât de mult. În Prima Casă, creditele sunt garantate 50% de stat, care preia jumătate din distracție și ne-o pasează nouă, tuturor, chiar și celor care nu au credit. Ba mai mult, sumele pompate de stat nu apar în datoria publică (este derogare de la lege, dacă-ți vine să crezi). E un soi de cadou toxic pentru generațiile viitoare. De asemenea, întreaga situație seamănă izbitor cu cea din 2007 - 2008, din SUA, când Fannie Mae & Freddie Mac (fonduri de garantare ale statului) duceau în cârcă întreaga creditare ipotecară neperformantă. Ce-a urmat? Păi una dintre cele mai mari crize financiare. „Decât“ atât. Iar asta nu ridică nici măcar un semnal de alarmă în guvernul nostru tehnocrat... De notat că riscurile sunt uriașe ACUM, când rata de neperformanță din Prima Casă e infimă, date fiind condițiile (relativ) aspre - se cere avans, se cer venituri constante și substanțiale etc. Iar planul lor e să-i bage pe SĂRACI în schemă? Vor să ia un om care nu-și permite să achite un avans de 5%, cu venituri mici, și să-l îndatoreze pe mai mult de 25-30 de ani?!? Ăsta-i drum drept spre faliment național...12
Pagina a fost generata in 0.1955 secunde