Avion rusesc doborât de turci - Reuniune de urgență a NATO

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Criză diplomatică

Avion rusesc doborât de turci - Reuniune de urgență a NATO

Externe 24 Noiembrie 2015 / 15:00 1545 accesări

NATO a solicitat o reuniune de urgenţă, marţi, după ce forţele aeriene turce au anunțat că au doborât un avion de vânătoare al Rusiei, care s-a prăbuşit pe teritoriul Siriei, informează site-ul publicaţiei turce ”Hurriyet”. ”NATO monitorizează situaţia de aproape. Colaborăm cu autorităţile turce”, a precizat un oficial al NATO, citat de AFP. Acesta nu a dat detalii suplimentare şi nu a precizat dacă Turcia va solicita o întâlnire de urgenţă a statelor NATO, ca în octombrie, când avioane ruse au încălcat spaţiul aerian al Turciei de câteva ori.

Un membru al echipajului avionului rus doborât marţi în nordul Siriei a fost atacat de rebeli, în timp ce încerca să-şi ghideze paraşuta către o zonă aflată sub controlul trupelor guvernamentale, afirmă o grupare rebelă, care susţine că l-a ucis. Un al doilea membru este căutat de echipajele de intervenţie, existând presupunerea că ar fi deţinut de rebelii sirieni. Turcia a confirmat că avioanele sale de vânătoare au doborât, marţi, un avion de război rus, care i-ar fi încălcat spaţiul aerian, în zona oraşului Yaylidag din provincia Hatay, şi a ignorat zece avertismente repetate în decurs de cinci minute. Rusia a precizat că avionul de tip Su-24 a fost doborât de focuri de artilerie, în timp ce Turcia a afirmat că avioanele sale F-16 au deschis focul asupra aeronavei ruse, după ce a ignorat câteva avertismente. Ministerul rus al Apărării a adăugat că cei doi piloţi s-au catapultat, dar a adăugat că Moscova nu este în contact cu ei. Înregistrările video publicate de presă arată un avion de război cuprins de flăcări, care se prăbuşeşte pe un deal, şi doi membri ai echipajului care se paraşutează. Agenţia turcă de presă Dogan a relatat că două elicoptere ruse, care zburau la joasă altitudine în regiunea turkmenă Bayirbucak, îi căutau pe cei doi piloţi.

Vinerea trecută, Ministerul turc de Externe l-a convocat pe ambasadorul rus, cerându-i ca Rusia să înceteze operaţiunile în Siria împotriva satelor turkmene. Ankara a precizat că acţiunile ruse nu constituie o luptă împotriva terorismului, ci bombardarea civililor. Ambasadorul Andrei Karlov a fost avertizat în timpul întrevederii că operaţiunile ruse ar putea avea consecinţe grave. Trupele siriene sunt în ofensivă în zona controlată de câteva grupări insurgente, inclusiv aripa Al-Qaida în Siria, Frontul al-Nusra şi Divizia a 2-a de Coastă, formată din luptători turkmeni locali. Rami Abdurrahman, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), a declarat că avionul s-a prăbuşit în regiunea munţilor turkmeni din provincia Latakia, vizată în ultimele zile de o ofensivă a forţelor guvernamentale siriene, susţinute de raidurile aeriene ruse.

Luna trecută, avioane turce de război au doborât o dronă neidentificată, ce ar fi încălcat spaţiul aerian al Turciei. În urma unor acuzaţii anterioare privind intruziunile Rusiei în spaţiul aerian turc, Comandamentul European al SUA a trimis, pe 6 noiembrie, şase avioane de vânătoare americane de la baza lor din Marea Britanie la baza aeriană turcă Incirlik, pentru a ajuta Turcia, stat membru NATO, să-şi securizeze spaţiul aerian. Cu o zi înainte, Consiliul Nord-Atlantic al NATO a avertizat Moscova că se expune unui pericol extrem trimiţând avioane în spaţiul aerian turc.

UPDATE:

O grupare insurgentă a etnicilor turci din Siria a anunţat, marţi după-amiază, că cei doi piloţi militari ruşi care s-au catapultat au fost împuşcaţi mortal, informează ziarul ”Le Figaro”. ”Cei doi piloţi au fost recuperaţi morţi. Camarazii noştri au deschis focul şi i-au omorât în aer”, a declarat Alpaslan Celik, adjunctul comandantului brigăzii etnicilor turci din localitatea siriană Yamadi, prezentând un fragment dintr-o paraşută. Gruparea insurgentă este formată din membri ai comunităţii etnice turce, prezentă în nordul Siriei, lângă frontierele Turciei, în Irak şi în unele ţări arabe. Etnia nu are legături cu grupurile comunitare turkmene, majoritare în Turkmenistan, Afganistan, Iran şi alte zone din centrul Asiei.

UPDATE:

Turcia dispune de informații potrivit cărora cei doi piloți ai avionului rus de bombardament SU-24, doborât marți de aviația turcă, sunt în viață și se încearcă în prezent recuperarea lor, a declarat pentru AFP, un responsabil al Guvernului de la Ankara. Anterior, surse apropiate grupărilor rebele siriene au susținut că unul dintre cei doi piloți a fost ucis, iar celălalt a fost capturat, în timp ce un comandant al insurgenților turkmeni sirieni a declarat că ambii piloți au fost uciși după ce s-au catapultat.

Pe de altă parte, armata americană a sprijinit declarațiile militarilor turci care afirmă că au avertizat de zece ori avionul de luptă rus înainte de a-l doborî în apropiere de frontiera siriană. ”Am putut auzi tot ceea ce s-a întâmplat, aceste comunicații au avut loc pe canale deschise”, a declarat colonelul Steve Warren, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

UPDATE:

NATO îndeamnă Turcia să dialogheze cu Rusia pentru evitarea escaladării crizei

Alianţa Nord-Atlantică este alături de Turcia, a declarat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, îndemnând Ankara şi Moscova să evite escaladarea conflictului.

"Suntem solidari cu Turcia şi susţinem integritatea teritorială a unui membru NATO", a declarat Stoltenberg după o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic pe tema incidentului produs la frontiera turco-siriană.

"NATO va continua să urmărească atent evoluţiile din zona sud-estică a Alianţei. Aşteptăm contacte între Ankara şi Moscova şi facem apel la calmarea situaţiei. Diplomaţia este importantă pentru rezolvarea crizei", a subliniat Stoltenberg.

UPDATE:

Rusia a lansat o operaţiune pentru căutarea piloţilor în Siria; un militar rus, ucis de insurgenţi

Un militar rus a murit în Siria, în cursul unei operaţiuni speciale pentru căutarea piloţilor militari care s-au catapultat din avionul doborât de Turcia, anunţă Ministerul rus al Apărării, citat de Itar-Tass.

Rusia a trimis două elicoptere militare de tip Mi-8 în Siria pentru căutarea piloţilor avionului Suhoi Su-24.

"Unul dintre elicopterele implicate în operaţiune a fost avariat din cauza atacurilor insurgente şi a efectuat o aterizare de urgenţă. Un militar rus a murit. Ceilalţi membri ai echipajului au revenit la bază în siguranţă", a transmis Ministerul rus al Apărării, precizând că există indicii că unul dintre piloţi ar fi în viaţă.

Citește și:

Europa de Est, îngrijorată de cooperarea dintre Franţa şi Rusia privind Siria

Armata siriană a recucerit oraşe ocupate de SI

Rusia a ucis peste 1.300 de persoane în atacurile aeriene din Siria

”Vladimir Putin este singurul apărător al civilizaţiei creştine”

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1943 secunde