Aviz pozitiv pentru Legea salarizării unitare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Comisia Juridică a Senatului și-a dat acordul Aviz pozitiv pentru Legea salarizării unitare
Politică 15 Mai 2017 / 17:33 617 accesări 0 comentarii

Lucrurile se mișcă încet, dar sigur în ceea ce privește Legea salarizării unitare a bugetarilor. Comisia juridică a Senatului a dat, luni, un aviz favorabil, dar cu amendamente proiectului Legii salarizării personalului plătit din fonduri publice. E drept că nu toată lumea a fost de acord cu prevederile acestei legi, despre care Guvernul Grindeanu spune că va corecta inechitățile din actuala grilă de salarizare a angajaților din sectorul public. Pentru avizul favorabil au votat șase senatori din partea coaliției PSD-ALDE. Cei care s-au opus sunt din PNL și USR. De exemplu, liberalul Daniel Fenechiu a anunțat că PNL nu va vota pentru un aviz favorabil, întrucât în lege nu există un studiu al impactului bugetar. „Poziția grupului parlamentar PNL este aceea că nu putem aviza proiectul în lipsa studiului de impact. Din punctul acesta de vedere, ar fi o avizare în orb”, a spus Fenechiu, în ședința Comisiei juridice a Senatului. Și senatorul George Dircă, de la USR, a spus că Legea salarizării nu este sustenabilă pe termen lung, motiv pentru care s-a opus unui aviz pozitiv. „Grupul USR apreciază că, din estimările pe care le avem, această lege va produce un impact bugetar semnificativ. Considerăm că nu există un studiu de impact bugetar și aici sunt două cauze: fie de la început Guvernul a bugetat cheltuieli mult mai mari pentru a acoperi în acest moment acest impact bugetar, pe de altă parte, pe termen lung, această lege nu este sustenabilă. Preconizăm că în curând vom ajunge într-o situație similară anului 2010, în care statul a fost nevoit să aplice tăieri salariale. Pe de altă parte, un lucru foarte grav este că această lege nu introduce criterii de performanță în grilele salariale. Practic, vom avea costuri și mai mari la o eficiență mult mai scăzută. Poziția noastră este de a ne opune acestei legi în această formă”, a spus Dircă.

PROIECT CE A ATRAS MULTE NEMULȚUMIRI

Amintim că Legea salarizării bugetarilor, publicată la începutul anului, a stârnit o mulțime de reacții virulente atât din partea sindicaliștilor din administrație, cât și din partea mediului de afaceri. În timp ce primii consideră în continuare că se fac discriminări și că nu le sunt ascultate doleanțele, celilalți spun că se va ajunge în situația în care toți banii statului se vor duce pe salariile bugetarilor. „Se dorește o creștere substanțială a salariilor în sectorul bugetar. Acum, ponderea lor este de 8,4% din PIB, iar proiecțiile arată că aceasta va fi 10% din PIB în anul 2020 și de 12% în 2020, de departe cea mai mare alocare făcută vreodată în România și ar fi peste media europeană”, a declarat, în urmă cu câteva luni, președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2445 secunde