Ayatollahul Ali Khamenei interzice negocierile dintre Iran şi SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ayatollahul Ali Khamenei interzice negocierile dintre Iran şi SUA

Externe 07 Octombrie 2015 / 16:50 587 accesări

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a interzis, miercuri, continuarea oricăror negocieri între Iran şi SUA, la mai puţin de trei luni după ce Teheranul a semnat cu Occidentul un acord în dosarul nuclear, în urma unor negocieri îndelungate conduse de americani, relatează Reuters. Khamenei nu şi-a exprimat în mod public susţinerea faţă de acordul încheiat în iulie, considerat o victorie politică a moderaţilor conduşi de preşedintele Hassan Rohani. Adepţii liniei dure din Iran încearcă în continuare să submineze acordul.

Khamenei subliniază, într-o adresă trimisă comandanţilor Marinei din cadrul Corpului Gardienilor Publici, că negocierile cu SUA au adus doar dezavantaje Iranului. ”Negocierile cu SUA deschid porţi influenţei lor economice, politice şi culturale. Ei au încercat, inclusiv în cursul negocierilor în dosarul nuclear, să aducă atingere intereselor noastre naţionale, ori de câte ori au avut ocazia”, a spus Khamenei. Aceste declaraţii îl plasează în contradicţie directă cu Rohani, care speră la o normalizare a relaţiilor cu Occidentul şi care a anunţat în mai multe rânduri că Guvernul său este pregătit să negocieze cu oricine, pentru soluţionarea unor probleme regionale.

Acordul din iulie prevede limitarea programului nuclear iranian, în schimbul anulării sancţiunilor impuse Teheranului. Occidentul se teme că Iranul caută să dezvolte o armă nucleară, suspiciuni respinse de Iran.

Citește și:

Iranul vrea să se relanseze economic

Departamentul de Stat din SUA anunță că a trimis Congresului textul acordului cu Iranul

Suspendarea sancțiunilor împotriva Iranului, prelungită cu 6 luni de UE

Negocierile cu Iranul sunt la... răscruce de drumuri

Arsenalele nucleare se modernizează, în pofida dezarmării12
Pagina a fost generata in 0.2009 secunde