Azi are loc proba scrisă la Limba şi literatura maternă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Evaluare Naţională 2020 Azi are loc proba scrisă la Limba şi literatura maternă
Educație 18 Iunie 2020 / 09:09 1027 accesări

Evaluare Naţională 2020. Calendarul examenelor

 • 2-5 iunie 2020- Înscrierea la Evaluarea Naţională 2020
 • 15 iunie 2020- Probă scrisă: Limba şi literatura română
 • 17 iunie 2020- Probă scrisă: Matematică
 • 18 iunie 2020- Probă scrisă: Limba şi literatura maternă
 • 22 iunie 2020- Afişarea rezultatelor înaintea contestaţiilor (până la ora 14:00)
 • 22 iunie 2020- Depunerea contestaţiilor (între orele 16:00-19:00)
 • 23 iunie 2020- Depunerea contestaţiilor (între orele 8:00-12:00)
 • 23-26 iunie 2020- Soluţionarea contestaţiilor
 • 27 iunie 2020- Afişarea rezultatelor finale

Cine poate participa la examenul de Evaluare Naţională 2020

La Evaluarea Naţională pot participa absolvenţii clasei a VIII-a din seria curentă, precum şi absolvenţii din seriile anterioare. Candidaţii din promoţiile de până în 1998 inclusiv nu participă la Evaluarea Naţională, întrucât pot solicita echivalarea examenului de capacitate, în conformitate cu ordinul ministrului educaţiei naţionale nr. 4701/2000, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 37/2001, Partea I.

Cum se desfăşoară probele scrise

Examenul de Evaluare Naţională aferent anului şcolar 2019-2020 se desfăşoară conform Metodologiei de examen aprobate de către Ministerul Educaţiei. Elevii absolvenţi ai clasei a VIII-a vor susţine probe scrise la următoarele discipline:

 • Limba şi literatura română
 • Matematică
 • Limba şi literatura maternă (în cazul elevilor care aparţin minorităţilor naţionale şi care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă)

Fiecare probă scrisă susţinută de participanţii la Evaluarea Naţională 2020 durează 120 de minute.

Subiecte Evaluare Naţională 2020

Subiectele sunt elaborate în cadrul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare, respectând urmatoarele criterii:

 • Formulare clară a subiectelor: exprimarea trebuie să fie clară, precisă şi în strictă concordanţă cu programele pentru Evaluarea Naţională
 • Nivel mediude dificultate
 • Subiectele trebuie să poată fi rezolvate în intervalul stabilit, de120 de minute

Desfăşurarea probelor scrise

Lista nominală cu elevii repartizaţiîn sălile de examen va fi afişată pe uşa fiecărei săli destinate Evaluării Naţionale. De asemenea, vor fi afişate, la vedere, regulile prevăzute în metodologie pe care elevii trebuie să le respecte în timpul probelor scrise.Accesul în salăcu materiale ajutătoare, cu mijloace electronice de calcul sau de comunicare, dar şi frauda sau tentativa de fraudă atrag eliminarea din sală şi acordarea notei 1(unu).

În contextul măsurilor restrictive de distanţare, anul acesta vor fi repartizaţimaximum 10 elevi în fiecare sală de examen.

Toate sălile de examen, dar şi spaţiile de manevrare, multiplicare, transfer şi evaluare a subiectelor şi lucrărilor scrise trebuie să fie dotate cu tehnologie desupraveghere audio-video.

Accesul elevilor în sălile de examen va fi permis până la ora 8:30. Examenul propriu-zis începe la ora 9:00, după primirea subiectelor, şi durează 120 de minute (două ore).Participanţii la probele scrise ale Evaluării Naţionale nu pot preda lucrările decât după cel puţin o oră de la începerea examenului.

Pentru rezolvarea subiectelor, pe foaia de examen elevii trebuie să scrie doar cu cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru realizarea schemelor şi desenelor la matematică pot folosi doar creion negru.Orice abatere de la reguli poate atrage anularea lucrării.

Pe lângă foile de examen, elevii vor primi şi ciorne. Acestea nu vor fi luate în calcul la corectare, aşa că toate rezolvările trebuie transcrise pe foaia de examen în timpul celor 120 de minute alocate fiecărei probe scrise.

Corecturile efectuate de către elevi pe propria foaie de examen se pot realiza într-un singur mod: aceştia trebuie să taie fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală, conform metodologiei.

La expirarea celor 120 de minute alocate examenului, elevii trebuie sa predea lucrările în stadiul în care sunt. Ultimii trei elevi rămân în sală până când sunt predate toate lucrările sau până când expiră cele două ore premise pentru rezolvarea subiectelor.

La predarea lucrării, elevii numerotează foile sub îndrumarea asistenţilor, cu cifre arabe, în colţul din dreapta-jos al fiecărei pagini, indicand şi numărul total de pagini. Spaţiile rămase necompletate vor fi barate de către asistenţi.12
Pagina a fost generata in 0.119 secunde