Banca Italiei a redus rezervele în dolari

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Banca Italiei a redus rezervele în dolari

Monden 04 August 2006 / 00:00 861 accesări

Banca Italiei a transformat un sfert din rezervele sale valutare în lire sterline şi a redus în schimb ponderea dolarului şi a yenului. Ponderea dolarului în totalul rezervelor a coborît la 63% de la 83%, în timp ce rezervele în lire sterline au urcat la 25%, de la zero în 2004. La sfîrşitul primului semestru, valoarea rezervelor oficiale ale băncii centrale italiene era echivalentă cu 61,2 miliarde euro, echivalentul a 79 miliarde dolari.

Banca Italiei acţionează în avans, înainte de o depreciere anticipată a dolarului, în condiţiile în care Rezerva Federală a Statelor Unite se pregăteşte să întrerupă politica de scumpire a creditelor din ultimii doi ani. Temerile legate de diversificarea rezervelor valutare de către băncile centrale au afectat în ultimii ani moneda americană, în special în condiţiile în care băncile centrale asiatice au constituit rezerve mari de dolari, pentru a preveni aprecierea monedelor naţionale. Astfel, rezervele valutare ale Chinei au crescut cu peste 120 de miliarde de dolari în primele şase luni ale anului, la 941,1 miliarde dolari, fiind cele mai mari din lume, ca urmare a politicii de controlare strictă a cursului yuanului.

Şi state precum Emiratele Arabe Unite şi Rusia au anunţat recent că îşi vor diversifica rezervele în alte valute, precum euro. În luna martie a acestui an, rezervele valutare globale deţinute de băncile centrale totalizau 4.347 de miliarde de dolari, mai mult decît dublu faţă de acum doi ani, potrivit datelor Fondului Monetar Internaţional. Dintre acestea, 66% erau în dolari şi 25% în euro, comparativ cu 71%, respectiv 14%, în anul 1999, momentul lansării monedei unice europene. Lira sterlină a devansat yenul, pe poziţia a treia, în funcţie de rezervele constituite de băncile centrale.12
Pagina a fost generata in 0.085 secunde