Banca Națională a Moldovei, fără guvernator

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Banca Națională a Moldovei, fără guvernator

Externe 20 Noiembrie 2018 / 17:05 1474 accesări

Republica Moldova este una dintre cele mai sărace ţări din Europa. După criza bancară, autorităţile de la Chişinău au reluat cooperarea cu Fondul Monetar Internaţional, care în luna martie a salutat progresele realizate în corectarea vulnerabilităţilor din sistemul bancar. Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea, a trimis marţi o scrisoare Parlamentului de la Chişinău în care îşi anunţă demisia din funcţie, apreciind că Republica Moldova şi-a redobândit stabilitatea financiară şi a implementat reforme dificile, transmite Reuters preluată de Agerpres. "I-am transmis preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, demisia mea", a anunţat Sergiu Cioclea, adăugând că speră să poată pleca din postul de guvernator al BNM până la data de 30 noiembrie. "Sistemul bancar din Republica Moldova a ieşit din criză, este suficient recapitalizat şi nu prezintă pericole şi ameninţări la adresa economiei, entităţilor economice şi, cel mai important, la adresa populaţiei", a subliniat Sergiu Cioclea jurnaliştilor. Sergiu Cioclea a preluat postul de guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) în luna aprilie 2016, în urma unui scandal care a aruncat ţara într-o criză politică şi economică. Între timp, graţie sprijinului oferit de Fondul Monetar internaţional şi Banca Mondială, Banca Naţională a Republicii Moldova a reuşit să aducă mai multă transparenţă în sistemul financiar şi a abordat problema corupţiei.

Republica Moldova a fost în pragul falimentului în 2015 după ce un miliard de dolari au dispărut din trei dintre cele mai mari bănci locale. În plus, analiştii susţin că între 2011 şi 2014 fonduri din Rusia în valoare de aproximativ 22,3 miliarde de dolari au fost spălate prin sistemul financiar din Republica Moldova.

În 2015, şocul provocat din sistemul bancar a generat o contracţie de 0,5% a economiei Republicii Moldova. Între timp, economia a revenit pe creştere, înregistrând un avans de 4,1% în 2016 şi 4,5% în 2017.12
Pagina a fost generata in 0.1144 secunde